Sos cytrynowo-koperkowy do ryby

Delikatny i aromatyczny sos cytrynowo - koperkowy to świetny dodatek do ryby. Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na pulpety rybne gotowane na parze. Serwowałam je właśnie z tym sosem, który jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Sos cytrynowo - koperkowy można też podać jako dodatek do dań warzywnych, a nawet drobiowych. Pomimo swojego delikatnego smaku i kremowej konsystencji, sos jest zdecydowany i wyrazisty zarazem. Taki sos świetnie sprawdzi się również do pieczonego łososia, gorąco polecam 😉
Składniki:
na jedną dużą sosjerkę

250 ml zimnego rosołu lub bulionu drobiowego (1 szklanka)
3 łyżki masła
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 12% lub 18%
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny (uprzednio sparzona)
1-2 łyżeczki cukru (do smaku)
pieprz, sól do smaku
szczypta gałki muszkatołowej 
1/3 łyżeczki kurkumy 
2 łyżki posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego)

W rondlu roztop masło, wsyp mąkę i często mieszając smaż 1-2 minuty, aż powstanie złocista zasmażka. Do zasmażki wlej zimny rosół i ciągle mieszając (najlepiej rózgą/trzepaczką) doprowadź do zagotowania. Śmietanę roztrzep wraz z żółtkiem w osobnej miseczce, cały czas mieszając dodaj łyżkę gorącego bulionu w celu zahartowania. Teraz zahartowane żółtko i śmietanę wlej do rondla, zdejmij z ognia i cały czas mieszaj, aż sos delikatnie zgęstnieje. Do sosu dodaj otartą skórkę, sok z cytryny, cukier do smaku oraz wszystkie przyprawy, wymieszaj. Na koniec dorzuć posiekany koperek. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Serwuj go na ciepło lub na zimno jako dodatek do ryby, dań z drobiu lub dań warzywnych. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz