Mini tacos z tuńczykiem, kukurydzą i guacamole

Mini tacos z tuńczykiem, kukurydzą i guacamole to pyszna propozycja na kolację albo spotkanie z najbliższymi. Zainspirowana świetnym konkursem "Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes" na Durszlak.pl przygotowałam te oto mini tacos z moimi ulubionymi dodatkami. Bardzo często podkreślam jak uwielbiam awokado! Guacamole to jedna z moich ulubionych past właśnie na bazie awokado. Postanowiłam nafaszerować pastą małe łódeczki a la tacos, dodałam tuńczyka w sosie własnym oraz kukurydzę i wyszła mega smaczna kolacja! Proste, smaczne, efektowne. Przyznajcie sami czy nie wyglądają uroczo :)? Koniecznie zerknijcie jak przygotować mini tacos. Zachęcam Was, abyście wypróbowali ten prosty przepis. Możecie się również pokusić o własne, ulubione kombinacje smakowe. W końcu ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia! 😉


Składniki:
na ok. 10 mini tacos

2 placki tortilli (u mnie pełnoziarniste)
1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
2-3 łyżki odsączonej kukurydzy z puszki
1 duże, dojrzałe awokado
5 pomidorków koktajlowych
1/2 czerwonej cebuli
sok z 1/2 limonki
garść posiekanej świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Jak przygotować mini łódeczki z tortilli?
Z placków tortilli za pomocą pierścienia lub szklanki wytnij małe placki w kształcie koła. Formę do pieczenia muffinów odwróć i pomiędzy wystającymi elementami umieść małe placki tortilli (patrz zdjęcie poniżej). Placki podpiecz przez ok. 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po upieczeniu posłużą one jako baza/łódeczki na ulubiony farsz.

Guacamole:
Dojrzałe awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę i łyżką wydrąż miąższ. Awokado rozgnieć widelcem, dodaj do niego drobno posiekaną czerwoną cebulkę, pomidorki oraz kolendrę. Dodaj również czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól do smaku oraz sok z limonki. Całość wymieszaj na jednolitą pastę. 

Kukurydzę i tuńczyka odsącz z zalewy.

Sposób podania:
Mini tacos najlepiej zacząć faszerować bezpośrednio przed podaniem. W tym celu do każdej łódeczki wyłóż 1-2 łyżki guacamole, następnie ułóż warstwę tuńczyka, którego delikatnie skrop sokiem z limonki. Na wierzch dodaj kukurydzę i ulubioną zieleninę dla ozdoby.
"Łódeczki" z tortilli, które posłużą Nam jako mini tacos wykonasz w kilka chwil wykorzystując np. formę do muffinów.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz