Fit pasta z grillowanych szparagów i kaszy jaglanej - jako dip albo smarowidło na kanapki

Bardzo lubię domowe pasty kanapkowe i smarowidła. Zazwyczaj przygotowuję różne wersje smakowe pod wpływem chwili i tego co akurat znajduje się w lodówce. Ładnie brzmi, prawda😊 A teraz powiem Wam jak było naprawdę ;) Pasta z grillowanych szparagów i kaszy jaglanej powstała w celu kreatywnego zagospodarowania resztek, które zostały po obiedzie. Dodałam jeszcze prażone ziarno słonecznika, czosnek i szczypiorek do smaku oraz podstawowe przyprawy. Całą masę po zmiksowaniu zawiązałam oliwą z oliwek. Jeżeli będziecie chcieli podbić smak możecie oliwę zamienić na jogurt naturalny, a nawet majonez. Pasta wyszła bardzo smaczna. Dzieci zjadły ją podczas kolacji na kanapkach, a ja potraktowałam jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Pasta jest bardzo smaczna, a przede wszystkim zdrowa i wartościowa. Na koniec należy ją dobrze doprawić pod swój smak, w zależności od tego czy wolicie bardziej ostre czy łagodne smaki. Kochani, warto eksperymentować w kuchni! Nie bójcie się łączyć, miksować, doprawiać. Z najprostszych składników, wychodzą najsmaczniejsze połączenia! 😍
 Składniki:
na średniej wielkości słoik

8-10 zielonych szparagów
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej  
1/4 szklanki łuskanych ziaren słonecznika
1/2 pęczka szczypiorku 
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy z oliwek (oliwę możesz podmienić na jogurt, a nawet majonez)
sól, pieprz do smaku
szczypta kurkumy

Kaszę jaglaną przełóż na sito, przelej gorącą, a następnie zimną wodą. Kaszę przełóż do rondelka, zalej 1 szklanką wody, dodaj szczyptę soli i kurkumy do smaku. Gotuj pod przykryciem ok. 15-20 minut - do momentu, aż wchłonie płyn. Następnie pozostaw ją do lekkiego przestygnięcia.
Szparagi umyj, osusz i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie natrzyj je solą, pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Tak przygotowane szparagi grilluj na rozgrzanym ruszcie, patelni lub w piekarniku przez 6-8 minut, często je obracając.
Ziarno słonecznika przełóż na suchą, rozgrzaną patelnię i praż przez 3-4 minuty do zrumienienia, często mieszając. Pozostaw do przestygnięcia.
Do miski dodaj kaszę, słonecznik, szparagi, czosnek, oliwę z oliwek oraz przyprawy. Za pomocą blendera zmiksuj wszystkie składniki na jednolita pastę. Konsystencję smarowidła możesz regulować dodając mniej lub więcej oliwy (jogurtu/majonezu). Na koniec dorzuć posiekany szczypiorek i jeżeli jest potrzeba dodaj jeszcze przyprawy do smaku, wymieszaj.
Pastę z kaszy jaglanej i szparagów możesz jeść tradycyjnie na kanapkach albo grzankach. Świetnie smakuje jako dip do świeżych warzyw pokrojonych w słupki albo do podpieczonych tortilli. Smacznego :)

Po więcej pomysłów na dania z grilla zapraszam Cię tutaj
A może poszukujesz inspiracji na dania ze szparagami w roli głównej? Na pewno znajdziesz coś dla siebie w tej zakładce.
Jeżeli spodobał Ci się przepis zapraszam Cię do polubienia mojej strony na Facebook'u, dzięki temu będziesz na bieżąco ze wszystkimi moimi kulinarnymi inspiracjami 💓

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz