Lekkie placuszki jogurtowe z borówkami

Placuszki i naleśniki to zaraz obok owsianki nasze ulubione śniadanie. Placki w ogóle pojawiają się u Nas bardzo często, zarówno na słodko jak i wytrawnie. Uwielbiają je w szczególności dzieci, chociaż przyznajcie się Kochani, czy jest ktoś kto ich nie lubi ;)? W ostatnim czasie upodobałam sobie wszelkie placki, ciasta i wypieki na jogurcie naturalnym. Nadaje on przyjemny smak i sprawia, że placuszki czy dane ciasto są przyjemnie wilgotne. Poniżej znajdziecie prosty przepis, który tym razem urozmaiciłam o dodatek sezonowych owoców. Takie placuszki świetnie smakują na ciepło z syropem klonowym, dżemem czy po prostu cukrem pudrem. Jeżeli zostanie nam ich nadmiar moje chłopaki z wielką przyjemnością jedzą je również na zimno :) Przy tym wszystkim to świetny pomysł nie tylko na śniadanie, ale również na szybką kolację czy obiad na słodko 😊

 @Tefal Cuisine Companion #35
Jogurtowe placuszki z borówkami
Składniki:
na ok. 15 placuszków

250 g gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki ksylitolu/cukru lub innej substancji słodzącej
2 duże jaja
1 łyżka oleju 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka i 2 czubate łyżki mąki 
garść borówki amerykańskiej
olej do smażenia

do podania:
jogurt naturalny, syrop klonowy, cukier puder, świeże owoce itp.

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założoną trzepaczką przełóż jogurt naturalny, dodaj całe jajka oraz olej. Zamknij pokrywę i wymieszaj płynne składniki ustawiając ob. 6/czas 30 sekund. W kolejnym kroku dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia oraz ksylitol/cukier. Ponownie wymieszaj składniki ustawiając ob.6/czas 30 sekund. Masa powinna być dość gęsta i jednolita. Wyjmij trzepaczkę, dodaj garść borówki amerykańskiej i za pomocą silikonowej łopatki delikatnie wymieszaj ciasto. Rozgrzaną patelnię, najlepiej z nieprzywierającym dnem przetrzyj delikatnie olejem (np. za pomocą ręczniczka kuchennego lub silikonowego pędzelka). Nakładaj małe porcje ciasta (1 łyżka-1 placek), w odstępach. Placuszki rosną podczas smażenia. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, na złocisto. Przed wyłożeniem kolejnej partii ciasta, delikatnie natłuść patelnię. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz serwować je z ulubionymi dodatkami albo zabrać ze sobą np. do pracy w ramach drugiego śniadania. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Do miski wbij całe jajka, dodaj jogurt naturalny oraz olej. Za pomocą rózgi/trzepaczki wymieszaj mokre składniki na jednolitą konsystencję. W kolejnym kroku dodaj do nich mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia oraz substancję słodzącą (u mnie ksylitol). Ponownie wymieszaj składniki, krótko do połączenia się całości. Na koniec dodaj garść borówki amerykańskiej i za pomocą silikonowej łopatki delikatnie wymieszaj ciasto. Rozgrzaną patelnię, najlepiej z nieprzywierającym dnem przetrzyj delikatnie olejem (np. za pomocą ręczniczka kuchennego lub silikonowego pędzelka). Nakładaj małe porcje ciasta (1 łyżka-1 placek), w odstępach. Placuszki rosną podczas smażenia. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, na złocisto. Przed wyłożeniem kolejnej partii ciasta, delikatnie natłuść patelnię. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Możesz serwować je z ulubionymi dodatkami albo zabrać ze sobą np. do pracy w ramach drugiego śniadania. Smacznego :)
 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz