Wytrawny chlebek keksowy z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą

Wytrawny chlebek keksowy z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą będzie smacznym urozmaiceniem codziennej kolacji albo świetną przekąską na imprezowym stole. To kolejny dowód na to, że kilka prostych składników wspaniale ze sobą współgra. Bardzo lubię domowe pieczywo. Staram się jak najczęściej piec nie tylko ciasta, ale również chleby i bułeczki. Dzisiejszy chlebek to właśnie taki wytrawny keks, który przygotowałam zainspirowana świetnym konkursem "Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes" na Durszlak.pl
Główną rolę gra tutaj tuńczyk, jest delikatnie wyczuwalny. Jako dodatki wybrałam suszone pomidory, zielone oliwki i mozzarellę. Tak naprawdę doskonale odnalazłyby się tutaj jeszcze inne dodatki takie jak szparagi, szpinak czy ser pleśniowy... Ogranicza nas tylko własna wyobraźnia i zawartość lodówki ;) Taki chlebek przygotujecie dosłownie w kilka chwil i gwarantuję, że będzie smakował! Jest miękki i puszysty w środku, i chrupiący na zewnątrz. Teraz kiedy dni są długie, a za oknem mamy najwyższe temperatury możecie zabrać go ze sobą na wycieczkę rowerową, na piknik albo na działkę :) Smacznego!
 Składniki:
na keksówkę 11 cm x 30 cm 

300 g mąki pszennej (u mnie pół na pół pszenna z pełnoziarnistą)
200 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
1 puszka tuńczyka w sosie własnym Princes
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 suszonych pomidorów z zalewy
garść zielonych oliwek 
100 g sera mozzarella
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka granulowanego czosnku

Do miski dodaj jajka, mleko oraz olej. Mokre składniki utrzyj za pomocą miksera na jednolitą, puszystą masę. W kolejnym kroku dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia przesiane przez sito. Mozzarellę pokrój w kosteczkę, suszone pomidory posiekaj w paseczki, a tuńczyka dobrze odsącz na sitku i rozdrobnij widelcem. Przygotowane składniki dodaj na koniec wraz z oliwkami i przyprawami, wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż przygotowaną masę, dociśnij i wyrównaj. Chlebek keksowy piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Studź na kratce. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz