Surówka Coleslaw

Pyszna, łatwa i szybka do przygotowania surówka. Idealna jako dodatek do obiadu albo samodzielne danie. Jest bardzo smaczna i będzie pasowała zarówno do kotleta, do ryby czy do gulaszu. W naszym domu dosłownie wszyscy ją uwielbiają :) zdecydowanie jej sekret tkwi w prostocie - kilka składników, 10 minut pracy i świetna surówka gotowa!

Składniki:

pół główki białej kapusty (może być także młoda, ok. 700 g)
1 średniej wielkości marchewka 
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku (ew. natka pietruszki)
3 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
1 łyżeczka miodu/syropu klonowego/daktylowego (ew. cukier)

Kapustę myję, usuwam zewnętrzne liście, kroję na ćwiartki i wykrawam głąb. Kapustę cienko szatkuję, przekładam do miski, dodaję startą marchewkę na grubych oczkach tarki oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę. Surówkę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Dodaję także sok z cytryny, posiekaną zieleninę, syrop klonowy, jogurt i majonez. Całość dokładnie miesza. Na koniec należy jeszcze sprawdzić smak surówki, jeżeli nam odpowiada to teraz warto włożyć pod przykryciem naszego coleslawa do lodówki na ok. 30 minut. Surówka jest pyszna, a na drugi dzień jeszcze smaczniejsza :)
Ostatnio serwowałam ją do koletów jajecznych na które przepis znajdziecie tutaj.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz