Babka "Tulipan"

Pyszna, kolorowa babka, idealna na Wielkanoc. Babka składa się z czterech warstw - do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, a do pozostałych kisiele: cytrynowy i wiśniowy. Po wyłożeniu na siebie kolejnych warstw przecinamy ciasto nożem i powstaje wzorek przypominający kwiat tulipan. Kolejność poszczególnych warstw tak naprawdę zależy od Was samych, można je pozamieniać, babka i tak wyjdzie smaczna i kolorowa. Do pieczenie babki zaproście dzieci, podczas mieszania kolejnych warstw będzie dużo dobrej zabawy. Jeżeli ostatecznie nie wyjdzie Wam ładny kwiat, nie przejmujcie się. Mój tulipan jest także bardzo abstrakcyjny ;)

Składniki:
u mnie keksówka 12 cm x 25 cm
może być także tradycyjna forma z kominem

250 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
5 dużych jajek
5 łyżek oleju
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
1 kisiel wiśniowy (ew. odrobina czerwonego barwnika spożywczego) 
1 kisiel cytrynowy
1 łyżka kakao
1/2 szklanki suchego maku

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Miękkie masło ucieram mikserem kilka minut na jasną, puszystą masę. Kolejno dodaję po jednym żółtku, ucieram dalej. Wsypuję cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksuję. W następnym kroku wlewam olej, a następnie dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, łączę składniki za pomocą miksera. Na koniec ubijam białka na sztywno, dodaję do masy i mieszam łyżką do połączenia się składników. Ciasto dzielę na 4 równe części, do każdej osobno dodaję i dokładnie mieszam:
1. kisiel cytrynowy + 1/2 łyżeczki soku z cytryny
2. kisiel wiśniowy + 1/2 łyżeczki soku z cytryny
3. kakao + 1 łyżka wody
4. mak
Keksówkę smaruję masłem i oprószam mąką. Łyżką wykładam warstwę jasną, na to równo rozprowadzam wiśniową, kakaową i makową. Na koniec "przecinam" nożem przez środek surowe ciasto, można też delikatnie zamieszać ciasto patyczkiem, aby utworzył się fantazyjny wzorek.
Babkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piekę przez ok. 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Kiedy ciasto będzie upieczone wyjmuję je z piekarnika i pozostawiam na chwilę w formie do lekkiego przestygnięcia, następnie wykładam na kratkę i pozwalam, aby babka całkowicie ostygła. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem. Przechowuję do 2-3 dni pod przykryciem.
Smacznego :)

Moja rada: Odkąd kisiel nie zawierają sztucznych barwników, ich kolory nie są już tak bardzo intensywne, więc jeżeli zależy Wam na intensywnym kolorze polecam dodać do warstwy z kisielem wiśniowym trochę czerwonego barwnika spożywczego. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz