Brownie z fasoli (bez mąki i cukru)

Pyszne ciasto - brownie z fasoli, bezglutenowe, bez cukru, bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Wystarczy zmiksować kilka składników przy pomocy blendera, przełożyć masę do formy i już ciasto jest gotowe, żeby wskoczyć do piekarnika ;) Bardzo smaczne, wilgotne, moje dzieciaki z chęcią sięgały po kolejny kawałek. Na pewno zapytacie czy smak fasoli jest wyczuwalny, moim zdaniem tylko trochę. To chyba najlepszy przepis z którego dotychczas skorzystałam ;) Kluczowy jest tutaj wybór dojrzałego banana, najlepiej takiego z lekko ciemną skórką, jest on wtedy najsłodszy. Należy także bardzo dobrze przepłukać fasolę i następnie ją osuszyć, a całą masę dokładnie zblendować. Takie fit brownie z fasoli można podjadać bez większych wyrzutów sumienia :) 

Składniki:
na keksówkę o wymiarach ok. 10 x 20 cm 

1 puszka czerwonej fasoli (standardowa, 400 g)
1 średniej wielkości banan (dojrzały)
2 jajka
1 łyżka kakao lub karobu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki ksylitolu/syropu z agawy
opcjonalnie na polewę 50 g czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Fasolę przekładam na sito, dokładnie przepłukuję i osuszam (np. papierowym ręcznikiem). Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję za pomocą blendera na jednolitą masę. Formę wykładam papierem do pieczenia, przelewam masę i piekę ok. 40-45 minut w 180 stopniach C. Brownie po ostygnięciu można polać roztopioną czekoladą albo posypać cukrem pudrem. My jedliśmy ciasto z dodatkiem świeżych owoców :) Idealnie nadaje się na wynos albo na drugie śniadanie. Smacznego!

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz