Grzanki z awokado, rukolą i jajkiem sadzonym

Grzanki z awokado, rukolą i jajkiem sadzonym to świetny pomysł na smaczne, sycące i pyszne śniadanie. Możecie je także przygotować na obiad albo lekką kolację, myślę, że spokojnie Was nasycą :) Dziś na blogu pojawił się przepis na domowy chleb czystoziarnisty i to właśnie kromki takiego pieczywa wykorzystałam do zrobienia moich grzanek. Oczywiście świetnie sprawdzi się tutaj również bagietka albo inne ulubione pieczywo. Grzanki są pyszne, koniecznie przygotujcie sobie przy najbliższej okazji takie śniadanie:)

Składniki:
na 2 duże grzanki

2 kromki ulubionego pieczywa 
1 dojrzałe awokado
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny lub limonki
pieprz, sól do smaku
2 jajka
garść rukoli
pomidorki koktajlowe
oliwa do smażenia

Awokado obieram ze skóry, pozbawiam pestki, kroję w mniejsze kawałki i miksuję razem z czosnkiem. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję także sok z limonki, mieszam na jednolitą pastę. Kromki chleba opiekam w tosterze lub na patelni grillowej. Na drugą patelnię wlewam małą ilość oleju, wbijam jajka i smażę na małym ogniu, aż będą od spodu rumiane, a białko zetnie się na wierzchu, żółtko powinno pozostać płynne. Grzanki smaruję pastą z awokado, przekładam usmażone jajka, ozdabiam rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Podaję od razu po przygotowaniu. Takie grzanki są pyszne, koniecznie spróbujcie! :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz