Placek z truskawkami na maślance

Placek na maślance to jedno z najszybszych i najsmaczniejszych ciast jakie przygotowuję w swojej kuchni.
To jedno z tych ciast, które nie może się nie udać.
Można tutaj dodać swoje ulubione owoce, ja dziś zapraszam na wersję z truskawkami.
Dzięki dodatkowi maślanki ciasto długo jest wilgotne, doskonale smakuje zarówno do kawy jak i do popołudniowej herbaty.
Truskawki polecam drobno pokroić ponieważ są dość wilgotne i dzięki temu ciasto równomiernie się pod nimi upiecze.
Składniki:
na formę 25 cm x 30 cm

ok. 250 g truskawek
3 jaja
2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki 
 3 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo
masło lub margaryna do natłuszczenia formy
mąka lub bułka tarta do posypania
 
Jaja ubijam wraz z cukrem na puszystą masę, wąskim strumieniem dodaję maślankę oraz olej, miksuję 2-3 minuty. 
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam przez sito, dodaję do pozostałych składników i miksuję na gęstą, jednolitą masę.
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, aby utrzymać ciężar owoców.

Formę natłuszczam i posypuję delikatnie mąką, przekładam masę, wyrównuję i układam na wierzchu pokrojone w plastry truskawki.
Ciasto wstawiam do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

17 komentarze:

  1. A jakby tak "utopić" całe truskawki w cieście? Czy akie plastry na wierzchu nie wyschną za szybko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Truskawki są dość wilgotne więc nie powinny być suche, bynajmniej u Nas tak się nie zdarzyło.
      Ciasto na maślance robię z różnymi owocami i zawsze układam je na wierzchu, "nie topię" całych owoców więc nie powiem jakby zachowały się w przypadku całkowitego zanurzenia :)

      Usuń
  2. z rabarbarem też by było pewnie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej! robiłam też to ciasto z jagodami, jabłkami i brzoskwiniami :)
      Zawsze wychodzi bardzo smaczne.

      Usuń
    2. Właśnie miałam o to zapytać :) czyli u mnie będzie z rabarbarem w pierwszej kolejności. Dzięki za przepis :)

      Usuń
    3. Ciasto jest uniwersalne. ;)
      Wiele skladnikow tutaj pasuje ;)

      Usuń
  3. Bardzo lubię ciasta na maślance alno jogurcie - są takie cudownie wilgotne... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... wygląda smakowicie... zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta z dodatkiem maślanki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Musi być pyszne! :) Dziś wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  7. rewelacja !!!! wszyscy sie zajadali :)

    OdpowiedzUsuń