Pijane żelki arbuzowe

Pijane żelki arbuzowe to nic innego jak malutkie galaretki z dodatkiem alkoholu.
Cały sekret tkwi w tym, aby galaretkę rozprowadzić w odpowiedniej ilości wody, przelać do małych foremek silikonowych i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Odpowiednio gęsta galaretka po stężeniu będzie bardziej jędrna dlatego mój deser przypomina domowe żelki, a dodatek alkoholu sprawia, że świetnie odnajdzie się na letniej imprezie lub podczas spotkania z przyjaciółmi.

Żelki przygotowałam z orzeźwiającą galaretką arbuzową Winiary, ale jak chcecie możecie wykorzystać tutaj swój ulubiony smak.


Składniki:

2 galaretki arbuzowe Winiary
2 kieliszki wódki
250 ml gorącej wody

do ozdoby:
wiórki kokosowe
liście mięty

dodatkowe:
silikonowe foremki na lód


Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do ostygnięcia i lekkiego stężenia.
Następnie dolewam do nich wódkę, mieszam i napełniam tężejącą galaretką foremki silikonowe.

Całość wstawiam do lodówki na ok. 4-6 godzin.

Gotowe żelki przed podaniem wykładam na talerz, posypuję wiórkami kokosowymi i ozdabiam miętą.





Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!
Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

7 comments: