Ryż z kurczakiem, warzywami i chutneyem mango

Ryż z kurczakiem i warzywami to smaczny, lekki i rozgrzewający obiad.
Danie przygotowałam ze słodkim chutneyem z mango, który dostałam od Delikatesów Fine Food Store.

Słodki sos chutney z mango jest oryginalną wschodnioindyjską mieszanką owoców, przypraw, cukru i octu, ma bardzo przyjemny i intensywny smak.
Dzięki niemu moje danie na bazie ryżu, kurczaka i warzyw jest bardziej wyraziste.

Bardzo spodobało mi się to, że zawiera duże kawałki owoców, które są przyjemnie wyczuwalne w potrawie.
Dodałam tutaj także sok oraz skórkę otartą z limonki, która kontrastuje ze słodyczą chutneya i wzbogaca smak potrawy.




Składniki:
na 2 porcje

300 g ryżu
200 g piersi z kurczaka
2 marchewki
1 biała część pora
100 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki soku z limonki
1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
 1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
pieprz
 sól
1 łyżka masła
skórka otarta z limonki
posiekana natka pietruszki

Filet z kurczaka kroję w kostkę, przekładam do miski, oprószam pieprzem, solą, kurkumą oraz curry, skrapiam sokiem z limonki, dodaję sos sojowy oraz oliwę z oliwek, całość dokładnie mieszam i pod przykryciem wstawiam na 30 minut do lodówki.

Ryż gotuję w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Marchew obieram, kroję w słupki i gotuję ok. 15 minut w osolonej wodzie.

Pora dokładnie oczyszczam pod bieżącą wodą i siekam w talarki.

Na patelni rozpuszczam masło, szklę pora, dodaję ugotowaną marchew, duszę 2-3 minuty, następnie dodaję kurczaka obtoczonego w przyprawach i smażę całość, aż mięso straci swoją surowość.

Do usmażonego mięsa dodaję odcedzony ryż, bulion warzywny oraz słodki sos chutney z mango.
Całość dokładnie mieszam i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.


Na koniec dodaję skórkę otartą z limonki do smaku, gorące danie przekładam na talerze, posypuję posiekaną natką pietruszki i od razu podaję.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

5 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Robiłem całkiem niedawno kormę z kurczakiem, teraz czas na nowe danie kuchni indyjskiej. Koniecznie wypróbuję Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie dania :) i jeszcze tak dużo kurczaka :) rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenie kurczaka z mango musi być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie ! Zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń