Zupa krem z lubczyku z mascarpone

Świeży lubczyk jest świetnym dodatkiem do wielu potraw, między innymi do zup i sosów.
Jeżeli macie jego nadmiar na działce możecie przygotować zupę krem z lubczyku z serkiem mascarpone.
Zupka jest delikatna, rozgrzewająca i aromatyczna, dzięki dodatkowi serka przyjemnie aksamitna.


Składniki:
na 2-3 porcje

ok. 500 ml wody
1 szklanka posiekanego lubczyku
1 biała część pora
1 czerwona cebula
1 marchewka
1/2 pęczka natki pietruszki
pieprz, sól do smaku
granulowany czosnek
2-3 łyżki serka mascarpone
1 łyżka masła
dodatkowo razowe grzanki 

W rondlu na rozgrzanym maśle szklę pora oraz cebulę pokrojone w talarki.
Dolewam wodę, dokładam marchewkę pokrojoną w kostkę, posiekany lubczyk oraz natkę pietruszki.
Całość doprowadzam do zagotowania, doprawiam przyprawami do smaku,następnie miksuję blenderem na gładki aksamitny krem.
Na koniec dodaję serek mascarpone, rozprowadzam go dokładnie w zupie, jeszcze chwilę gotuję.

Gorący krem podaję z grzankami oraz natką pietruszki.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz