Chrupiące grzanki z chleba razowego

Domowe grzanki to jeden z moich ulubionych dodatków do zup w postaci kremu, zazwyczaj robię je na bieżąco podczas gotowania się zupki.

Lubię także przygotować je w większej ilości i przechowywać w słoiczku, 
wykorzystuję je wtedy jako dodatek do sałatek.


Składniki:

kilka kromek czerstwego pieczywa razowego
2- 3 łyżki oliwy z oliwek 


Pieczywo kroję w kostkę o grubości ok. 1 cm, przekładam do naczynia, skrapiam oliwą z oliwek i mieszam.
Blachę wykładam papierem do pieczenia, przekładam na nią pieczywo i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na ok. 6 - 10 minut.
W między czasie mieszam grzanki, aby się nie przypaliły, tylko ładnie zrumieniły na złocisto.

Gotowe grzanki podaję do zupy w formie kremu lub do sałatek.

Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w ciemnym miejscu do kilkunastu dni.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz