Spaghetti w sosie pomidorowym z bazylią

Pyszne spaghetti w sosie pomidorowym z listkami świeżej bazylii to pomysł na szybki obiad dla zabieganych ;)

Danie jest banalnie proste, ale efektowne i bardzo smaczne.

Można je przygotować ze swoim ulubionym makaronem, ja użyłam pełnoziarnistego makaronu do spaghetti.



Składniki:
na 2-3 porcje

400 g makaronu spaghetti
2 puszki pomidorów krojonych w zalewie
10 listków świeżej bazylii + do dekoracji
 1 cebula
oliwa z oliwek
pieprz
sól
parmezan lub ser żółty 


Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente.

W tym samym czasie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy z oliwek i podsmażam na niej pokrojoną drobną cebulę.
Po chwili dodaję krojone pomidory z puszki wraz z zalewą i duszę całość ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszam, aby pomidory dokładnie rozdrobniły się.
Pod koniec duszenia dodaję posiekane drobno listki bazylii, przyprawiam sos do smaku solą i pieprzem.

Makaron odcedzam (nie przelewam wodą!) jeszcze gorący przekładam do dużej miski,
 polewam nim sos i mieszam.

Spaghetti od razu podaję w głębokich talerzach,
posypane startym serem oraz przyozdobione listkami bazylii.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. jakie smakowite zdjęcia Justynka :) a makaron uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki, mogłabym jeść nawet kilka razy w tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Proste i pyszne, do tego winko i mamy ucztę! :)

    OdpowiedzUsuń