Owsianka z suszoną żurawiną

Płatki owsiane odgrywają ważną rolę w racjonalnym odżywianiu człowieka, są bogatym źródłem białka i błonnika.
 To produkt szczególnie bogatym w potas i magnez.
 Pomagają zachować skórze sprężystość i elastyczność.

Tradycyjna owsianka w połączeniu ze słodyczą suszonej żurawiny tworzy smaczne i wartościowe śniadanie.


Składniki:
na 1 porcję

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
1/2 szklanki suszonej żurawiny


Mleko oraz wodę przelewam do rondla, często mieszając doprowadzam do wrzenia.
Dodaję płatki owsiane górskie i gotuję na najmniejszym płomieniu przez ok. 5 minut.

Rondel zestawiam z ognia, dodaję suszoną żurawinę, mieszam i zostawiam pod przykryciem na kilka minut, aby całość dobrze napęczniała.
Owsiankę przekładam do miseczki i od razu podaję.
 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz