Zielona sałatka z kurczakiem

Smaczna i lekka sałatka, szybka do przygotowania, a przy tym bardzo pożywna.

Soczysty kurczak obtoczony w przyprawach, podany w towarzystwie szpinaku, rukoli oraz pomidora.
Sałatkę z kromką pieczywa możemy podać w ramach obiadu, 
możemy ją również przygotować dzień wcześniej, przełożyć do hermetycznego pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy.

Jeżeli będziecie mieli ochotę możecie sałatkę podać z ulubionym dressingiem lub jogurtem naturalnym, Nam wystarczył soczysty pomidor oraz dobrze usmażona, nie wysuszona pierś z kurczaka.



Składniki:
na 2 porcje

300 g fileta z kurczaka 
200 g świeżego szpinaku
100 g rukoli
3 pomidory
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy gyros
1 łyżka oliwy


Pierś z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę.
Do miseczki dodaję łyżkę oliwy, czerwoną słodką paprykę oraz przyprawę gyros,
 dokładnie łączę ze sobą.

Na talerz przekładam pokrojone mięso i wcieram w nie przygotowaną marynatę, aby każdy kawałek był dokładnie nią pokryty.
Tak przygotowaną pierś z kurczaka przekładam na rozgrzaną patelnię i smażę na średnim ogniu, często mieszając.
Robię to ok. 6-8 minut, aby mięso straciło surowość i zamknęło swoje pory, ale nadal pozostało soczyste w środku.

W czasie kiedy mięso smaży się, myję szpinak oraz rukolę, pomidora kroję w kostkę.
Warzywa układam na talerze, gorące mięso zaraz po usmażeniu przekładam na warzywa, posypuję drobno posiekaną natką pietruszki i od razu podaję.



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz