Jaja faszerowane serem żółtym i oliwkami

To jedne z jaj, które najczęściej przygotowuję w domu.
Ser można wybrać według upodobania, ostrzejszy lub łagodniejszy.
Ja użyłam sera Edamskiego, który świetnie smakuje z oliwkami.

 

Składniki:
(na 5 jaj, 10 połówek)

5 jaj
50 g sera żółtego
10 zielonych oliwek
10 czarnych oliwek
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól


Jaja gotuję na twardo, studzę i obieram ze skorupek.
Przekrawam jaja na pół i wydrążam z nich małą łyżeczką żółtka, które przekładam do miseczki i dokładnie rozdrabniam widelcem.

Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach, oliwki drobno kroję.

Do żółtek dodaję ser oraz oliwki, majonez i jogurt naturalny, 
doprawiam farsz do smaku pieprzem i solą, całość dokładnie mieszam.

Tak przygotowaną masą nadziewam białka jaj, które układam na półmisku i dekoruję oliwkami.

Jaja przed podaniem należy schłodzić w lodówce.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Szkoda, że nie lubię oliwek bo jajeczka wyglądają cudownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają smacznie, lubię takie faszerowane jajka:) śliczny króliczek:D

    OdpowiedzUsuń
  3. To coś dla mnie, uwielbiam oliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie marzą mi się takie faszerowane jajka na kolację... zjadłabym te Twoje nawet i z oliwkami, za którymi nie przepadam, bo wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszelkie jajka faszerowane to radocha dla mojego podniebienia, ciekawy pomysł miałaś :)

    OdpowiedzUsuń