Jogurtowiec z galaretkami

Jogurtowiec z galaretkami to bardzo prosty do przygotowania deser, który uwodzi nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Największa robotę robią tutaj kolorowe galaretki. Możecie użyć swoje ulubione smaki oraz kolory, pamiętając jednocześnie, aby każdą galaretkę przygotować w mniejszej ilości gorącej wody, niż sugeruje nam to opakowanie. Jest to lżejsza wersja popularnego śmietanowca z galaretkami, który dla wielu z nas jest słodkim wspomnieniem z dzieciństwa 😋 Deser jest lekki i orzeźwiający, z przyjemnością sięgamy po drugi kawałek. Bardzo fajnie prezentuje się na stole i świetnie odnajdzie się na każdej domowej uroczystości.
Składniki:
na keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm
lub małą tortownicę o średnicy 22 cm

800 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej
5 czubatych łyżeczek żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku
3-5 łyżek cukru pudru lub ksylitolu (w zależności od tego jak słodkie lubimy desery) 
2 galaretki truskawkowe + 700 ml gorącej wody
2 galaretki agrestowe + 700 ml gorącej wody
1 galaretka cytrynowa + 350 ml gorącej wody

*można wykorzystać ulubiony smak lub kolor galaretki, należy jednak kierować się zasadą, aby każdą galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości gorącej wody niż zalecane jest na opakowaniu. 1 galaretka = 350 ml wody

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, i wylewamy do dość płaskich naczyń (wykorzystałam naczynia żaroodporne). Przestygnięte galaretki wkładamy pod przykryciem do lodówki, aby stężały (najlepiej zrobić to na noc). Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, tak aby nie było grudek. Dosypujemy cukier puder i mieszamy energicznie, aż się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Jogurt naturalny w temperaturze pokojowej przekładamy do miski, dodajemy do jogurtu stopniowo przestygniętą żelatynę, cały czas mieszając rózgą/trzepaczką do połączenia się składników. Galaretki pokrojone w kostkę dodajemy do jogurtu i delikatnie mieszamy całość za pomocą silikonowej łopatki. Keksówkę lub tortownicę wykładamy folią spożywczą, przelewamy przygotowaną masę i równamy. Całość wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gotowego jogurtowca kroimy ostrym nożem w grubsze plastry, dekorujemy pozostałą galaretką, owocami lub wiórkami czekolady i podajemy. Smacznego :)

*jeżeli przygotowana masa nie zmieści się do formy, można przełożyć ja dodatkowo w pucharki i przygotować mniejsze desery

 
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz