Kotlety mielone z papryką, czerwoną cebulką i natką pietruszki

Bardzo lubimy domowe kotlety mielone. Zdaję sobie sprawę, że ile domów, tyle różnych kotletów mielonych ;) Klasyczne - zdecydowanie nie mają sobie równych, ale życie jest przecież za krótkie, aby ciągle jeść czy robić to samo 😇 Z racji tego, że bardzo lubię urozmaicenie, od dłuższego czasu za każdym razem przygotowuję kotlety mielone w innej wersji. I tak oto na blogu znajdziecie już przepis na: kotlety mielone z pieczarkami i serem żółtym oraz pieczone kotlety mielone z cukinią.
Dziś wersja z papryką, czerwoną cebulką i natką pietruszki, pycha! Kotlety świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i podane na zimno podczas domowej imprezy. Do masy możecie dodać swoje ulubione przyprawy, smacznego :)
@Tefal Cuisine Companion #26
Kotlety mielone z papryką, czerwoną cebulką i natką pietruszki
Składniki:
na ok. 12 kotletów

500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe)
1 czerwona papryka (może być żółta)
1 średniej wielkości czerwona cebula
1 mały pęczek natki pietruszki
bułka namoczona w mleku i wyciśnięta (zamiennie kilka łyżek bułki tartej do zawiązania masy)
1 jajo
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz, sól do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia 

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultrablade dodaję cebulę pokrojoną na ćwiartki oraz paprykę pokrojoną w paski. Zamykam pokrywę, ustawiam obroty 7, czas 15 sekund i siekam warzywa. Ostrze zamieniam na mieszadło, ze ścianek naczynia za pomocą łopatki zbieram posiekane warzywa i dodaję pozostałe składniki - mięso mielone, posiekaną drobno natkę pietruszki, jajo, namoczoną i odciśnięta bułkę oraz wszystkie przyprawy do smaku. Zamykam pokrywę i mieszam wszystkie składniki ustawiając obroty 7, czas 45 sekund. Jeżeli jest potrzeba do masy dodaję kilka łyżek bułki tartej do zawiązania i jeszcze chwilę wyrabiam masę w urządzeniu, aby była zwarta i jednolita. W kolejnym kroku zabieramy się już za formowanie kotlecików (formując kotlety warto wpychać paprykę w środek, dzięki czemu nie będzie nam się przypalać podczas smażenia). Kotlety panieruję w bułce tartej i smażę klasycznie na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podaję z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Smacznego :)

Tradycyjny sposób przygotowania:
Mięso mielone przekładam do miski, dodaję paprykę i czerwoną cebulę pokrojone w drobniutką kostkę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Suchą bułkę moczę w mleku do miękkości, gdy będzie całkiem miękka odciskam nadmiar płynu i wraz z jajkiem dodaję ją do pozostałych składników, dokładnie mieszam. W kolejnym kroku dodaję przyprawy do smaku, można użyć swoich ulubionych. Wszystko razem dobrze mieszamy i formujemy kotleciki (w razie potrzeby należy dodać kilka łyżek bułki tartej do zawiązania masy). Formując kotlety warto wpychać paprykę w środek, dzięki czemu nie będzie nam się przypalać podczas smażenia. Kotlety panieruję w bułce tartej i smażę klasycznie na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kotlety przekładam na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podaję z ulubionymi dodatkami. Bardzo dobrze smakują również na zimno. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz