Zupa krem serowo - cebulowa

Prosty przepis na smaczną i szybką do przygotowania zupę krem serowo - cebulową. Zupa jest łagodna w smaku i bardzo rozgrzewająca. Możecie ją serwować z ulubionymi dodatkami, świetnie będą tutaj pasować domowe grzanki czosnkowe, prażona cebulka czy posiekana zielenina. Zupa doskonale sprawdzi się na co dzień, zarówno na obiad czy kolację jak i domową imprezę ;) Po więcej przepisów na zupy zapraszam Was tutaj.
@Tefal Cuisine Companion #26
Zupa krem serowo - cebulowa
Składniki:
na 3 porcje

5 dużych cebul (ok. 1 kg)
200 g kremowego serka topionego (u mnie śmietankowy)
1 duży ziemniak
1, 5 l bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki suszonego majeranku
pieprz, sól do smaku
opcjonalnie kawałek papryczki chili

do podania według uznania:
prażona cebulka
domowe grzanki
tarty ser żółty 
posiekana zielenina

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy urządzenia z założonym ostrzem tnącym ultra blade przekładam obrane cebule, pokrojone na ćwiartki. Zamykam pokrywę i siekam cebulę przez 15 sekund przy prędkości 10. Całość mieszam łopatką i jeżeli jest potrzeba jeszcze chwilę siekam, aby uzyskać równe kawałki. Ostrze tnące zamieniam na mieszadło, dodaję masło, olej oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i wybieram program podsmażanie P1 na 5 minut. Mieszadło ponownie zamieniam na ostrze tnące ultra blade. Podsmażoną cebulę zalewam bulionem, dodaję pokrojonego w kostkę ziemniaka, wszystkie przyprawy do smaku oraz kawałek papryczki chili (opcjonalnie). Wybieram program Zupy-Krem P1. Po upływie 30 minut dodaję serek topiony. Kontynuuję program do końca, ser powinien się rozpuścić. Całość na końcu miksuję na jednolity krem i doprawiam ostatecznie do smaku. Zupę serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tutaj domowe grzanki, prażona cebulka oraz posiekana zielenina. Smacznego :)

Klasyczny sposób przygotowania:
Pokrojoną w piórka cebulę podsmaż partiami na rozgrzanym tłuszczu (u mnie olej+masło). Do podsmażonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaka pokrojonego w małą kostkę. Warzywa przesmaż razem przez 2-3 minuty na małym ogniu, często mieszając. W kolejnym kroku dodaj suszony majeranek, pieprz oraz sól, wymieszaj. Następnie zalej całość bulionem i gotuj do miękkości ok. 20 minut. Zupę na koniec dopraw do smaku, wyłącz grzanie i za pomocą blendera zmiksuj na jednolity krem. Do gorącej zupy dodaj serek topiony i ponownie zblenduj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podgrzej, przelej do miseczek, udekoruj ulubionymi dodatkami i od razu podawaj. Smacznego :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz