Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami to kolejny w ostatnim czasie pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, który pojawił się na blogu. Takie zapiekanki to świetna okazja do tego, aby spożytkować składniki, które akurat mamy w lodówce. Tym razem postawiłam na sprawdzone połączenie makaronu z boczkiem oraz pieczarkami, dodałam jeszcze brokuły no i koniecznie do smaku cebulkę i czosnek. Szybki sos ketchupowo-majonezowy na pewno kojarzycie z zapiekanki gyros, która na blogu od kilku lat jest prawdziwym hitem. Zapiekanka jest bardzo smaczna, jestem pewna, że Wam posmakuje. Z podanych składników wychodzi konkretna porcja dla 4 dorosłych osób. Danie świetnie się przechowuje i można je również odgrzać na drugi dzień, dodając ewentualnie trochę więcej sosu. Jeżeli spodobała Wam się zapiekanka zerknijcie również na prostą zapiekankę z makaronem i mięsem mielonym oraz zapiekankę ziemniaczaną z kiełbaską i warzywami. 
Dużym plusem tego typu dań obiadowych jest to, że nie wymagają od nas specjalnych umiejętności kulinarnych oraz dużego nakładu pracy. Przygotowanie dzisiejszego dania szło mi tak sprawnie, że w między czasie udało mi się popracować na komputerze oraz poszerzyć wiedzę na temat lakierów hybrydowych, które w ostatnim czasie bardzo mnie pasjonują. Dużo informacji oraz świetny wybór lakierów hybrydowych znaleźć można na https://konadnail.pl/pl/c/Lakiery-hybrydowe/138 Jest to strona warta uwagi, zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych w tym temacie. W końcu nie można żyć tylko kulinariami 😊
Składniki:
na 4-6 porcji 
duże naczynie żaroodporne; u mnie ok. 15 cm x 25 cm 

400 g makaronu (u mnie kukurydziany - świderki)
50 g sera żółtego
50 g tartego parmezanu
200 g boczku parzonego
200 g pieczarek
1 średniej wielkości brokuł (ok. 300 g) 
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju do smażenia  
1 łyżka posiekanej zieleniny do posypania zapiekanki (natka pietruszki, szczypior itp.)
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka suszonego oregano/ziół prowansalskich

sos:
3 łyżki ketchupu
3 łyżki majonezu
5-6 łyżek jogurtu naturalnego  

Makaron i brokuły gotuję do miękkości. Na rozgrzaną patelnię dodaję pokrojony w paseczki boczek, podsmażam do zrumienienia. Boczek przekładam na talerz, i na tą samą rozgrzaną patelnię dodaję łyżkę oleju. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oczyszczone pieczarki posiekane w plasterki. Całość przesmażamy przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie i odparuje nadmiar wody z pieczarek. Do podduszonych warzyw dodaję wcześniej przygotowany boczek, dodaję także do smaku pieprz i oregano, mieszam i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. W między czasie ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Składniki na sos łączę ze sobą w miseczce za pomocą rózgi/trzepaczki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do dużego naczynia żaroodpornego przekładam makaron, podsmażone warzywa z patelni wraz z boczkiem, połowę sera żółtego oraz 2/3 sosu. Składniki mieszam, aby makaron połączył się z zawartością patelni oraz sosem. Na makaron i pozostałe składniki wykładam różyczki brokuła, utykam je delikatnie pomiędzy makaron i polewam po całości pozostałym sosem. Wierzch zapiekanki posypuję pozostałą częścią sera żółtego. Zapiekankę wstawiam pod przykryciem na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Po tym czasie zdejmuję pokrywę, zapiekankę posypuję tartym parmezanem i zapiekam jeszcze przez kilka minut. Zapiekankę po upieczeniu pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. Przed podaniem posypuję posiekaną zieleniną. Smacznego :)


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 komentarze:

Prześlij komentarz