Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym

Zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym, fasolką szparagową i pieczarkami gości w naszym domu już od wielu lat. Tak naprawdę przepis wyniosłam z rodzinnego domu, a sama nakarmiłam tą zapiekanką niezliczoną ilość osób. I chyba nie spotkałam się z opinią, aby komuś nie smakowała. Jest to idealne danie zarówno na obiad jak i na imprezę. Całość można przygotować wcześniej i już złożoną zapiekankę wstawić pod przykryciem do lodówki, a kiedy tylko będzie potrzeba rozgrzewamy piekarnik i danie robi się praktycznie samo. Świetne rozwiązanie np. na imprezę czy spotkanie z bliskimi, wypróbowane niejednokrotnie :)
Poniżej znajdziecie oryginalny przepis według którego razem z mamą robimy tę zapiekankę, zawsze z takiej samej ilości składników w dużym naczyniu żaroodpornym (nigdy niczego nie podmieniam i nie pomijam). Jeżeli chcecie możecie przygotować ją w mniejszym naczyniu tylko wtedy należy proporcjonalnie zmniejszyć ilość wszystkich składników. 
Składniki:
na duże naczynie żaroodporne
ok. 4 solidne porcje lub 6 mniejszych

ok. 400-500 g makaronu świderki
500 g mięsa mielonego (zazwyczaj biorę wieprzowo-wołowe)
500 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
400 g pieczarek
150 g sera żółtego (Np. Edamski, Gouda)
2-3 cebule 
2-3 łyżki oliwy
2 opakowania Fix Knorr do spaghetti bolognese

Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu, następnie odcedzam go, przelewam zimną wodą i pozostawiam do ostygnięcia.
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję pokrojoną cebulę (w kostkę lub w piórka) kiedy się zeszkli dodaję mięso mielone, całość smażę kilka minut do momentu, aż mięso straci swoją surowość. Następnie dodaję wodę wraz z Fixami według przepisu na opakowaniu. Sos powinien dobrze połączyć się z mięsem oraz cebulą, najlepiej kiedy będzie dość gęsty. 

W między czasie oczyszczam pieczarki i kroję je na mniejsze kawałki
(plastry, półplastry lub kostka).
W garnku zagotowuję wodę, solę ją do smaku wody morskiej i dodaję mrożoną fasolkę szparagową oraz pokrojone pieczarki. Warzywa gotuję na niewielkim gazie ok. 10 minut, aż zmiękną. Następnie dokładnie je odcedzam. Kiedy mam już przygotowane wszystkie składniki ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. 

Na tę ilość składników zawsze wybieram duże i wysokie naczynie żaroodporne, którego dno i boki delikatnie smaruję masłem.
Na dno wykładam makaron, na to 2/3 mięsa, cebuli i sosu, dokładnie rozprowadzam po całej powierzchni makaronu. Kolejna warstwa to pieczarki i fasolka.
Następnie pozostała część mięsa z cebulą oraz sosem (1/3), wierzch zapiekanki posypuję obficie startym żółtym serem. (Każdą warstwę staram się dokładnie i równo rozprowadzić).

Zapiekankę pod przykryciem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekam przez ok. 45-55 minut. Na ok. 15 minut przed końcem możną ściągnąć przykrycie i kontynuować zapiekanie. 




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz