10 pomysłów na jesienną surówkę

Jestem wielką miłośniczką domowych surówek. Wychodzę z założenia, że taki dodatek do obiadu przygotowany w domu jest najsmaczniejszy i najzdrowszy. W dzisiejszym zestawieniu znajdziecie pomysły i inspiracje na to jak za pomocą kilku prostych składników można szybko i sprawnie przygotować wiele surówek. 

1) Surówka z marchewki i prażonego słonecznika
2 duże marchewki
1/2 szklanki ziaren słonecznika
pieprz, sól do smaku
1-2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego

Marchew obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach, przekładam do miseczki.
Patelnię np. teflonową mocno rozgrzewam i przesypuję na nią ziarno słonecznika, zmniejszam maksymalnie grzanie i często mieszając prażę słonecznik na złocisto. Słonecznik dodaję wraz z przyprawami i majonezem do marchewki, całość dokładnie mieszam i od razu podaję.

2) Surówka z jabłka, dyni i marchewki
ok. 250 g dyni 
2 średniej wielkości marchewki
2 średniej wielkości jabłka (najlepiej słodkie)
1 mała cebula
1 łyżka posiekanego koperku (może być mrożony)
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru 

Dynię obieram i wydrążam pestki, następnie ścieram ją na tarce o grubych oczkach.
Cebulę kroję w drobną kostkę, jabłka i marchew również ścieram na tarce o grubych oczkach.
Wszystkie składniki przekładam do dużej miski, skrapiam sokiem z cytryny oraz doprawiam do smaku solą i pieprzem (opcjonalnie można dodać trochę cukru). Na koniec stopniowo dodaję jogurt naturalny i posiekany koperek, całość mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 30 minut.

3) Surówka z surowego buraka, czerwonej cebuli i jabłka 
2 średnie buraki
1 duże jabłko (najlepiej słodkie)
1 mała czerwona cebula
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)
1-2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego

Surowego buraka obieram ze skóry, myję, osuszam i ścieram na tarce o drobnych oczkach. 
Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroję w bardzo drobną kostkę.
Do miski dodaję przygotowane składniki, dodaję także przyprawy oraz ocet do smaku, następnie chrzan i majonez. Całość dokładnie ze sobą mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki, aby surówka się schłodziła.

4)  Surówka z jabłka, marchewki i czerwonej cebuli
2 średnie marchewki
2 średnie jabłka
1 średnia czerwona cebula
świeżo mielony pieprz
szczypta soli
1/2 - 1 łyżeczka cukru
2-3 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka soku z cytryny

Warzywa oraz jabłka obieram, myję i osuszam. 
Jabłka oraz marchew ścieram na grubych oczkach tarki, cebulę kroję w drobną kostkę.
(Jabłka po starciu skrapiam sokiem z cytryny, aby nie ściemniały).
Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję przyprawy do smaku i płaską łyżeczkę cukru, całość skrapiam jeszcze oliwą, na koniec dokładnie łączę wszystkie składniki ze sobą.

5) Surówka z pora, jabłka i marchwi

1 duży por (biała część)
 2-3 średnie marchewki 
2 średnie jabłka 
sól
pieprz
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cukru
kilka łyżek oleju roślinnego/oliwy z oliwek
(można podmienić na śmietanę, jogurt naturalny,
majonez jeżeli lubimy "gęste" surówki)

Warzywa i jabłka dokładnie myję i osuszam.
Białą część pora kroję wzdłuż, a następnie siekam w półplasterki o grubości 2-3 mm.
Pora przekładam do miski, delikatnie solę, aby trochę zmiękł i odstawiam na bok.
W tym czasie marchew i jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.
Pozostałe składniki dodaję do pora, przyprawiam do smaku świeżo mielonym pieprzem i według uznania dodaję kilka łyżek oleju roślinnego lub np. po łyżce majonezu i jogurtu naturalnego.
Osobiście wolę tego typu surówki z olejem roślinnym ponieważ w takiej wersji wydają mi się lżejsze.
Całość dokładnie mieszam, na koniec opcjonalnie doprawiam niewielką ilością cukru.

6) Buraczki tarte do obiadu

 3-4 buraki średniej wielkości
1 duża cebula
1 łyżeczka octu 
2-3 łyżki oleju roślinnego
sól
pieprz

Buraki myję, wkładam do garnka z zimną wodą i na wolnym ogniu bez pokrywki gotuję do miękkości.
W trakcie gotowania się buraków dodaję do nich 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru.
 Ugotowane i lekko przestudzone buraki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
(Czasami ścieram też na drobniejszych oczkach tarki)
Cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do buraków.
Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, dodaję także olej.
Całość dokładnie mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki na 30 minut.

7) Mizeria z ogórków kiszonych

6-8 ogórków kiszonych (średniej wielkości, twarde, niezbyt grube)
1 średnia cebula
szczypta soli
świeżo mielony pieprz
kilka łyżek oleju roślinnego
(opcjonalnie jogurt naturalny/śmietana)

Ogórki ścieram na tarce tak samo jak do mizerii, można je również bardzo cienko pokroić, następnie odlewam nadmiar soku.
Cebulę siekam w drobną kostkę.
W salaterce mieszam ze sobą warzywa, przyprawiam do smaku pieprzem oraz solą, dodaję olej, całość dobrze ze sobą mieszam.
Przed podaniem wstawiam do lodówki na około 30 minut.

8) Surówka z białej rzodkwi 

1 duża biała rzodkiew
2 łyżki kwaśnej śmietany lub majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
pieprz, sól do smaku

Rzodkiew obieram, myję i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Przekładam ją na sito, posypuję delikatnie solą i pozostawiam na 15 minut, aby odciekł nadmiar soku, można go też dokładnie odcisnąć łyżką.

Startą rzodkiew przekładam do miski, dodaję kwaśną śmietanę oraz jogurt naturalny, doprawiam do smaku solą i pieprzem, mieszam całość i podaję.

9) Surówka z marchewki i jabłka

2 marchewki
1 jabłko
sok z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru trzcinowego
2 łyżki śmietany 18% lub w wersji light jogurtu naturalnego
 sól, pieprz do smaku (według uznania)

Obraną i umytą marchew ścieram na tarce o drobnych oczkach, jabłko według uznania pozostawiam ze skórką lub ją obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
(Skórka jabłka zawiera wiele wartości odżywczych ale w tym przypadku ja obieram ją.)

Warzywa skrapiam świeżo wyciśniętym sokiem z połowy cytryny, dodaję cukier do smaku i opcjonalnie trochę soli i pieprzu (ja pomijam sól i pieprz, ale wspominam o takiej wersji).
Na koniec mieszam całość ze śmietaną.

10) Surówka z marchewki i selera

2 marchewki
1/2 selera korzeniowego
1 małe jabłko
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
1 łyżka majonezu
1 łyżka kwaśnej śmietany


Marchewkę, seler i jabłko obieramy, myjemy i osuszamy.
Wszystkie składniki ścieramy na tarce o grubych oczkach do jednej miski, następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby jabłko i seler nie ściemniały. 
Dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz