Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Rozgrzewająca i banalna w przygotowaniu zupa z dyni z mleczkiem kokosowym, idealna na chłodne, jesienne dni podczas których grzejnik pokojowy i ciepła herbata są najlepszym przyjacielem człowieka. Ostatnio na blogu zamieściłam podstawowy przepis na zupę krem z dyni, dzisiejsza wersja jest bardziej wyrazista w smaku, wzbogacona przede wszystkim o dodatek mleka kokosowego. 
Najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami, no i przede wszystkim wspaniale rozgrzewa. 

Składniki:
na 3-4 porcje

1 kg dyni hokkaido
2 cebule
3 ząbki czosnku
ok. 800 ml wody/bulionu
200 ml mleczka kokosowego
kawałek papryczki chili lub 1/2 łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka imbiru 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki cynamonu 
pieprz, sól do smaku
1-2 łyżki oliwy

do podania:
grzanki
oliwa z oliwek
mleczko kokosowego
czerwona słodka papryka w proszku itp.

Dynię obieram ze skóry, pozbawiam włókien oraz pestek, następnie kroję w dość małą kostkę. 
Cebulę kroję w kostkę, papryczkę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę i szklę na niej cebulę, następnie dodaję czosnek oraz papryczkę. Całość chwilę przesmażam i dodaję pokrojoną dynię, po kilki minutach dolewam wodę/bulion i całość gotuję ok. 25 minut. Po tym czasie przyprawiam zupę dobrze do smaku wszystkimi przyprawami i miksuję na gładki, aksamitny krem. Na koniec dodaję mleczko kokosowe, ponownie zagotowuję. Zupę serwuję z grzankami, kleksem mleczka kokosowego oraz oliwą z oliwek, przyprószam ją także lekko czerwona słodką papryką. 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz