Zupa krem z dyni

Gęsty, rozgrzewający krem z dyni to w sezonie jesiennym pozycja obowiązkowa w każdej kuchni.
Dziś przedstawiam najbardziej podstawowy przepis według, którego przygotowuję tę zupę. Jako dodatek polecam Wam pistacje oraz grzanki, w takim zestawieniu naszym zdaniem zupa jest najlepsza. I jeszcze jedno, nie podmieniajcie w tym przypadku kremówki na żadną inną śmietanę, bowiem nadaje ona właśnie tego charakterystycznego smaku. 
Polecam także inne przepisy z dynią w roli głównej:

Składniki:
na 3-4 porcje

700 g dyni
1 l bulionu
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie ziemniaki
1-2 łyżki masła
200 ml śmietanki kremówki (30%)
pieprz, sól do smaku
ostra papryka w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
do podania: grzanki, groszek ptysiowy, pistacje itp.

Dynię obieram ze skóry, dzielę na mniejsze części, usuwam miąższ oraz pestki. Dynię wraz z surowymi ziemniakami ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekam. W dużym garnku z grubym dnem rozpuszczam dwie łyżki masła, krótko podsmażam cebulę i czosnek, następnie dodaję dynię i duszę całość ok. 8-10 minut. Do podsmażonych warzyw wlewam bulion i gotuję ok. 25 minut, na koniec dodaje starte ziemniaki oraz wszystkie przyprawy, gotuję zupę jeszcze przez kilka minut. Następnie całość miksuję blenderem na gładki, aksamitny krem, dodaję śmietankę kremówkę i ponownie zagotowuję. W razie potrzeby doprawiam jeszcze całość do smaku. Krem z dyni podaję z grzankami albo groszkiem ptysiowym, świetnie smakuje również z posiekanymi pistacjami albo startym serem żółtym. 

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz