Koktajl z dyni i pomarańczy

Koktajl z dyni i pomarańczy to w tym roku moja pierwsza propozycja na wykorzystanie tego warzywa. Od kilku lat jestem w dyni po uszy zakochana i wciąż nie mogę się nadziwić ile pysznych dań, potraw i słodkości można z nią przygotować w roli głównej. Jeżeli lubicie dynię tak jak ja śledźcie uważnie kolejne przepisy.
Jaki jest w smaku dzisiejszy koktajl? Lekko słodki, delikatny, a przede wszystkim bardzo pożywny. Polecam dokładnie go zmiksować, dobrze dosłodzić miodem i przyprawić spora ilością cynamonu.

Składniki:
na 2 porcje

100 g świeżej dyni hokkaido
100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 
1 dojrzały banan
1-2 łyżeczki miodu
szczypta cynamonu lub kardamonu
ok. 150 ml wody mineralnej niegazowanej

Dynię obieram ze skóry, usuwam miąższ i pestki, następnie ścieram ją na tarce o grubych oczkach. Banana kroję w plastry i wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami przekładam do misy blendera. 
Stopniowo dolewając wodę miksuję całość aż do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. 
Koktajl na koniec słodzę do smaku miodem i przyprawiam cynamonem, podaję lekko schłodzony.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz