Naleśniki przepis podstawowy

Kto nie lubi naleśników? Ręka w górę ;) Zapewne dla każdego z nas to smak dzieciństwa, pomysł na pyszne śniadanie albo szybki obiad. Ile domów tyle pomysłów na farsz do naleśników, można je podawać z owocami, warzywami, mięsem..można zapiekać, polać sosem..tysiące wariacji. Dziś przedstawiam podstawowy przepis na naleśniki, który nigdy mnie nie zawiódł. Naleśniki są sprężyste, pyszne i co najważniejsze nie wychodzą suche. 

Składniki:

500 ml mleka
200 g mąki pszennej ( 1 szklanka i 4 płaskie łyżki)
1 łyżka oleju
1-2 łyżki wody mineralnej gazowanej
1 jajo
szczypta soli
+ olej do smażenia 
w wersji na słodki do ciasta można dodać 1-2 łyżkę cukru pudru

Do miski przesiewam mąkę oraz sól, dodaję jajo, olej i wodę mineralną, stopniowo wlewam mleko cały czas mieszając całość rózgą, aby nie było grudek. Kiedy ciasto będzie miało jednolitą, aksamitną konsystencję rozgrzewam patelnię, smaruję ją delikatnie olejem, najlepiej zrobić to ręczniczkiem papierowym, który uprzednio delikatnie nasączam. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta i smażę z dwóch stron na złocisto, aż pojawią się charakterystyczne pęcherze.  Naleśniki podaję z ulubionymi dodatkami.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz