Łatwe i szybkie ciasto ze śliwkami

Przepis na łatwe i szybkie ciasto ze śliwkami z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Sezon na śliwki w pełni, korzystajmy :) Ciasto ładnie wyrasta, bardzo przyjemniej pachnie podczas pieczenia i świetnie odnajduje się do popołudniowej kawy czy herbaty, polecam :)


Składniki:
na tortownicę o średnicy 24 cm - 28 cm

4 duże jaja
200 g masła (miękkie, w temperaturze pokojowej)
150 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
500-600 g śliwek

kruszonka (opcjonalnie)
50 g masła
35 g mąki
25 g cukru

Zaczynam od przygotowania kruszonki.
 Mąkę mieszam z cukrem, dodaję zimne, pokrojone w drobną kostkę masło i siekam całość nożem, aż do połączenia się składników. Kiedy kostki masła będą oblepione mąką i cukrem zaczynam wyrabiać kruszonkę ręcznie, energicznym ruchem palców, aż do otrzymania małych grudek.
Gotową kruszonka przekładam do miski i wstawiam do lodówki, trzymam ją tam do czasu, aż będzie
potrzebna do użycia.

Ważne! Jaja i masło musza być w temperaturze pokojowej, należy je odpowiednio wcześniej wyciągnąć z lodówki.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i odstawiam na bok. Śliwki myję, osuszam, pozbawiam pestek i dzielę na ćwiartki.
Całe jaja miksuję na najwyższych obrotach miksera na puch, stopniowo dodaję cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią wciąż miksując, kolejno dodaję miękkie masło, ucieram. Na koniec dodaję przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksuję do połączenia się składników i od razu przekładam ciasto do formy (masa będzie miała dość gęstą konsystencję), równam łopatką i układam śliwki np. jak na zdjęciu poniżej. Całość posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekę przez ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. U mnie trwało to równe 50 minut. 
Placek po upieczeniu pozostawiam do całkowitego ostygnięcia, przed podaniem można go polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Przechowuję do 2-3 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Moje uwagi:
Kruszonka przyjemnie wzbogaca smak ciasta, jednak bez niej jest równie dobre jeżeli chcemy zaoszczędzić czas można ją zatem śmiało pominąć.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz