Surówka z surowego buraka, czerwonej cebuli i jabłka

O surówce z surowego buraka opowiedziała mi ostatnio mama, która miała okazję jeść ją u znajomych i zachwycona smakiem zachęcała mnie gorąco, abym przygotowała ją u siebie w domu "na bloga" ;) Przyznam szczerze, że nie jadłam takiej nigdy, ale już po pierwszym przygotowaniu wiedziałam, że będzie u Nas często gościła na stole. Surówka bardzo posmakowała przede wszystkim Mężowi który jest wielbicielem buraczków pod każdą postacią. W tym przypadku diabeł tkwi w szczegółach, mianowicie składniki powinny być drobno starte i posiekane. Chrzan nadaje surówce świetnego smaku więc go nie pomijajcie :) 

Składniki:

2 średnie buraki
1 duże jabłko (najlepiej słodkie)
1 mała czerwona cebula
pieprz, sól do smaku
1 łyżeczka tartego chrzanu
1 łyżeczka octu lub soku z cytryny (opcjonalnie)
1-2 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego

Surowego buraka obieram ze skóry, myję, osuszam i ścieram na tarce o drobnych oczkach. 
Jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, a cebulę kroję w bardzo drobną kostkę.
Do miski dodaję przygotowane składniki, dodaję także przyprawy oraz ocet do smaku, następnie chrzan i majonez. Całość dokładnie ze sobą mieszam, przed podaniem wstawiam do lodówki, aby surówka się schłodziła. Serwuję jako dodatek do wszelkich dań mięsnych, gulaszów, kotletów itp.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz