Grzanki z kozim serem, szynką parmeńską i figami

Ostatnio na blogu pokazywałam Wam moje ulubione grzanki z kozim serem, rukolą i figami. Dziś wersja nie mniej smaczna, tym razem z dodatkiem szynki parmeńskiej. Jeżeli lubicie takie kanapki na ciepło, koniecznie spróbujcie tego połączenia, tym bardziej teraz kiedy sezon na figi w pełni, a dodatkowo można je kupić bardzo tanio.

Składniki:

bagietka pszenna
ser kozi (do smarowania)
plastry szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
2-3 figi
oliwa z oliwek
do ozdoby: rukola, bazylia, mięta itp.

Bagietkę kroję w ukośne kromki, skrapiam oliwą z oliwek, układam na blasze i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Kiedy kromki pieczywa przyrumienią się, wyjmuję je i smaruję serem kozim, na to układam plasterek szynki dojrzewającej, a na wierzch figi pokrojone w plastry. Całość ponownie wstawiam do piekarnika na ok. 3 minuty, aby grzanki były ciepłe. 
Podaję od razu po przygotowaniu, ozdobione świeżymi ziołami albo rukolą.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz