Śniadanie w słoiku

Śniadanie w słoiku to świetny pomysł na smaczne dzień dobry :) Pierwszy posiłek podany w taki sposób na pewno wzbudzi uśmiech zarówno na twarzy dzieci jak i osób, które lubią zdrowe i energiczne śniadania. To co prezentuję poniżej to bardziej sposób niż przepis ponieważ kombinacji jest wiele, dodać można swoje ulubione owoce, nasiona, bakalie itp. Całość zalewamy według uznania jogurtem, mlekiem, kefirem lub maślanką. Gwarantuję Wam, że takie śniadanie wyjadane łyżeczką od samego dna wprawi Was w świetny nastrój :)

Składniki:
na 1 porcję

garść malin
2-3 śliwki
1 kiwi
garść płatków kukurydzianych/płatków owsianych
1 łyżeczka siemienia lnianego 
kilka łyżek jogurtu naturalnego
*słoik o dowolnej wielkości


Kiwi obieram i kroję na plastry, śliwki pozbawiam pestek i dzielę na mniejsze kawałki.
Na dno słoika układam płatki kukurydziane, które zalewam kilkoma łyżkami jogurtu naturalnego, następnie układam warstwę owoców, którą ponownie przykrywam jogurtem naturalnym.
Ostatnia warstwa to płatki kukurydziane i siemię lniane, a na sam koniec dodałam maliny.
Całość jem od razu albo zakręcam słoik i zabieram ze sobą np. do pracy. 

Moje uwagi:
1) To nie tylko świetny pomysł na śniadanie ale także na lekki deser.
2) Jeżeli chcecie przygotować taki słoik na wynos wybierzcie lepiej płatki owsiane, ponieważ kukurydziane bardzo szybko wsiąkają jogurt i robi się z nich papka, która niekoniecznie będzie dobrze smakować po kilku godzinach :)

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz