Pomysły na zdrowy lunchbox dla dzieci #2

Jakiś czas temu na blogu zamieściłam serię pomysłów na lunchboxy, które coraz chętniej zabieramy ze sobą do pracy, do szkoły albo w podróż. Tym razem postanowiłam zaprezentować kilka pomysłów na dziecięcy lunchbox, czyli to co zabieramy dla dzieciaków kiedy zdarzają Nam się wyjazdy lub w ciepłe dni piknik, wycieczka za miasto itp. Jest to kilka propozycji przygotowanych na przestrzeni czasu (nie zawsze bezpośrednio przed podróżą miałam czas na zdjęcia). Jako inspiracja do stworzenia wpisu posłużyły mi pojemniki na dziecięcy lunch box z serii Dino Box dostępne w sklepie Tescoma. Pojemniki są wykonane z wysokiej jakości plastiku stosowanego w medycynie oraz farmacji. Są więc zupełnie neutralne i nie wpływają na jakość przechowywanych pokarmów. Z tej serii znajdziesz pojemniki na kanapkę, owoce, bagietkę, sałatkę itp. Pojemniki są szczelne, można je myć w zmywarce, doskonale sprawdzają się także jako przechowywanie innych produktów w warunkach domowych ;) Dodatkowo mają świetne kształty oraz kolory, co przyciąga uwagę dzieciaków ;)
Jeżeli mam więcej czasu i wiem, że czeka Nas jakaś podróż zawsze staram się zabrać ze sobą pojemniki dla dzieci. Czasami są to zwykłe warzywa pokrojone w słupki z jakąś pastą, mini kanapki albo jakaś sałatka. Poniższe propozycje możesz potraktować jako luźne inspiracje, do wszystkiego dodać ulubione owoce, warzywa albo inne dodatki Twojego dziecka.

 1) PLACKI KUKURYDZIANE Z JABŁKAMI
Moje dzieciaki uwielbiają placki pod każdą postacią. Poniższy przepis na placki kukurydziane z jabłkami jest niezawodny i do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Placuszki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego z chęcią zabieramy je na wynos razem ze sobą.
ok. 15 małych placków

100 g mąki kukurydzianej
ok. 100 ml wody
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 jabłko 
1 łyżka miodu/syropu klonowego
szczypta cynamonu 

Jabłko myję, obieram, pozbawiam gniazda nasiennego i ścieram na tarce o grubych oczkach do miski. Dodaję jajo, wodę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, syrop klonowy, cynamon oraz olej. Mieszam dokładnie wszystkie składniki, ciasto powinno mieć trochę gęstszą konsystencję niż naleśnikowe. Patelnię mocno rozgrzewam i na średnim ogniu (sucha patelnia, już bez dodatku tłuszczu) smażę z obu stron placuszki na złocisto.
            
2) SAŁATKA OWOCOWA

Pojemnik w którym zazwyczaj zabieramy ze sobą jabłko, tym razem posłużył do przechowania sałatki owocowej. Do sałatki owocowej tak naprawdę można wykorzystać ulubione owoce naszego dziecka albo takie jakie akurat mamy w domu.
Składniki na 2 małe porcje

1 śliwka
1 mandarynka
1 jabłko
banan
kiwi
kawałek arbuza
winogrono
opcjonalnie jogurt naturalny

Owoce myję i osuszam. Jeżeli jest potrzeba obieram ze skórki i pozbawiam gniazda nasiennego. Owoce kroję według uznania w kostkę lub w mniejsze kawałki, idealne dla dziecka na jeden kęs. Dokładnie ze sobą mieszam (można dodać także trochę jogurtu naturalnego). Sałatkę owocową przekładam do pojemniczka i gotowe. Dodatkowo zabieram mały widelczyk albo łyżeczkę.

3) WARZYWA Z KASZĄ KUSKUS

Kasza kuskus jest o tyle wdzięcznym produktem, że jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę. W kolejnym kroku może Nam posłużyć jako baza do sałatki czy jako dodatek do obiadu. Tak przygotowaną kaszę możecie połączyć z ulubionymi dodatkami Waszego dziecka, zarówno na słono jak i na słodko. 
Składniki na 2 małe porcje:
 50 g kaszy kuskus
5 pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
czerwona papryka i żółta 
kawałek selera naciowego
garść kukurydzy
do smaku szczypta soli, zioła prowansalskie
oliwa z oliwek/zamiennie jogurt naturalny lub ulubiony sos który pasuje do kaszy i warzyw

Pomidorki kroję na ćwiartki, pozostałe warzywa w drobne paseczki. Kaszę kuskus przekładam do miseczki dodaję do smaku szczyptę soli oraz zioła prowansalskie. Kaszę zalewam wrzątkiem tak, aby płyn sięgał ok. 1 cm powyżej kaszy i przykrywam talerzem na 3-4 minuty. W tym czasie kuskus powinien wsiąknąć cały płyn i podwoić swoją objętość. Do kaszy dodaję wszystkie warzywa, doprawiam ulubionymi przyprawami i skrapiam oliwą albo sosem.
4) TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I RZODKIEWKĄ

Twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką pojawia się u Nas przez cały rok jako dodatek do śniadania lub na kolację. Taki domowy smakuje naprawdę świetnie, razem z dzieciakami potrafimy go wyjadać z miseczki samą łyżką.
Składniki na 1 porcję:
100 g twarogu półtłustego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
2 rzodkiewki
2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego
szczypta soli do smaku
dodatkowo ulubione warzywa, pieczywo, wafle ryżowe itp. 

Tym razem z serii Dino Box wybrałam pojemnik, który ma w sobie dwa mniejsze i jeszcze jest miejsce na dziecięce sztućce.  Twarożek połączyłam z posiekanym szczypiorkiem i rzodkiewką startą na tarce o grubych oczkach. Dodałam szczyptę soli oraz jogurt naturalny. Całość dobrze wymieszałam i przełożyłam do jednego pojemnika. W drugim umieściłam wafle ryżowe oraz pomidorki koktajlowe, a między pojemnikami mały widelec dla Synka.

5) TORTILLA Z SZYNKĄ, SEREM I WARZYWAMI


Tortillę można wykorzystać jako świetny zamiennik pieczywa i przygotować ją na wynos. Z odpowiednimi dodatkami jest naprawdę bardzo smaczna, całość dobrze się trzyma i idealnie pasuje do małej rączki. Z serii Dino Box wykorzystałam do tego celu pojemnik przeznaczony na bagietkę. Dodatkowo obok umieściłam silikonowe papilotki na muffiny, które mogą posłużyć do przechowania pokrojonych warzywa albo mniejszych owoców typu borówki, maliny itp.
Składniki:

1 tortilla (kupna lub domowa)
1/2 łyżeczki serka kanapkowego śmietankowego
1/2 łyżeczki ketchupu
2 plastry dobrej jakości szynki
1 plaster sera żółtego (cienko pokrojony)
ogórek, marchewka
1 liść sałaty lodowej
dodatkowo u Nas w pojemniku talarki ogórka, marchewka + ulubione owoce 

Tortillę (ja wybrałam dla dziecka kupną z ziarnami) na początku należy przez 1-2 minuty podgrzać na suchej patelni albo w piekarniku. Dzięki temu będzie bardziej elastyczna. Ja wybrałam patelnię grillową. Serek śmietankowy mieszam dokładnie z ketchupem i tą mieszanką smaruję dokładnie cały placek tortilli. Teraz układam liść sałaty lodowej, następnie szynkę i ser żółty. Z marchewki i ogórka za pomocą obieraczki do warzyw robię takie podłużne strużyny (taki jakby warzywny makaron). Cienkie plasterki warzyw układam pośrodku i zawijam starannie tortillę (coś na wzór jakbym faszerowała naleśniki;)) Tortillę opiekam przez 2-3  minuty na rozgrzanej patelnie grillowej (będzie chrupiąca, złapie ozdobne paski, ale nie może się przypalić!). Następnie kroję ją na pół i układam w pojemniku z wybranymi dodatkami. Jeżeli chcecie możecie ją owinąć w folię aluminiową co w terenie może pomóc dziecku wygodnie skonsumować posiłek ;)

Wszystkie pojemniki przedstawione we wpisie znajdziesz na www.tescomapolska.pl
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz