Surówka z marchewką, jabłkiem i prażonym słonecznikiem

Często wspominam na blogu o tym, że bardzo lubię domowe surówki. Generalnie nie wyobrażam sobie obiadu bez dodatku dużej ilości warzyw. Wychodzę z założenia, że z kilku podstawowych składników jakie mamy w domu można wyczarować bardzo smaczną przystawkę do obiadu. Dziś zapraszam na kolejną propozycję, pamiętajcie, że proste połączenia są najlepsze :) 
Wszystkie przepisy na domowe surówki znajdują się w tej zakładce.
 Składniki:

3 średniej wielkości marchewki
1 duże jabłko 
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
garść ziaren słonecznika
pieprz, sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1-2 czubate łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego 


Marchew i jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki drobno siekam. Na rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu przekładam słonecznik. Na średnim ogniu prażę go przez kilka minut, często mieszając, aż przyrumieni się. Wszystkie składniki przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i doprawiam do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodaję majonez oraz jogurt naturalny w takiej proporcji, aby całość dobrze się połączyła. Surówkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce. Doskonale smakuje jako dodatek zarówno do dań mięsnych, rybnych czy też wegetariańskich.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz