Krem z batatów z masłem orzechowym

Krem z batatów to świetny wybór jako przystawka, pierwsze danie albo rozgrzewająca kolacja. Do przygotowania zupy potrzebujemy zaledwie kilku składników. Dodatek mleczka kokosowego idealnie współgra tutaj z masłem orzechowym i sokiem z limonki. Zupę według uznania możecie podawać z domowymi grzankami czy posiekanymi orzechami. Ja zawszę zupy w postaci kremu przed podaniem lubię skropić oliwą z oliwek i posypać dużą ilością zieleniny. Jeżeli tylko lubisz masło orzechowe i bataty to na pewno tak samo jak i ja zakochasz się w tej zupie ;)
@Tefal Cuisine Companion #14
Krem z batatów z masłem orzechowym
Składniki:
na 2-3 porcje

3 duże bataty (ok. 1 kg)
2 średniej wielkości cebule
2 ząbki czosnku
2-3 szklanki bulionu warzywnego
1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
kawałek papryczki chili
1 cm świeżego imbiru 
3 łyżki masła orzechowego (przepis)
sok z 1 limonki
sól do smaku
olej rzepakowy/olej kokosowy  

do podania:
natka pietruszki lub świeża kolendra
sok z limonki/oliwa z oliwek - do skropienia zupy przed podaniem 
posiekane orzechy, domowe grzanki

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Do misy Tefal Companion wkładam mieszadło, dodaję olej i pokrojoną w kostkę cebulę. Wybieram program duszenie P1 i smażę 2-3 minuty, aż cebula zeszkli się. Następnie dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chili, imbir i bataty pokrojone w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm. Smażę ponownie 2-3 minuty wybierając ponownie duszenie P1. Mieszadło zamieniam na ostrze tnące, podsmażone warzywa zalewam bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Ustawiam program Soup P1 na 20 minut. Na 2-3 minuty przed zakończeniem programu dodaję masło orzechowe, sok z limonki oraz sól do smaku. W kolejnym kroku zupę miksuję przez 3 minuty przy prędkości 12 na jednolity, aksamitny krem. Krem z batatów podaję skropiony oliwą z oliwek, posypany posiekaną natką pietruszki oraz orzechami. Świetnie smakuje z domowymi grzankami. Smacznego :)  
 
Tradycyjny sposób przygotowania:
Bataty myję, obieram ze skóry i kroję w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm. Cebulę drobno siekam. W garnku rozgrzewam olej kokosowy i szklę drobno posiekaną cebulę, po kilku minutach dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir, drobno posiekaną papryczkę chili oraz bataty. Warzywa przesmażam przez kilka minut na niewielkim ogniu, często mieszając, aby się nie przypaliły. Całość zalewam bulionem oraz mleczkiem kokosowym, gotuję ok. 15 minut pod przykryciem. Następnie dodaję masło orzechowe, sok z limonki, doprawiam także zupę do smaku solą. Za pomocą blendera miksuję zupę na jednolity, gładki krem. W razie potrzeby doprawiam jeszcze do smaku, gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać więcej bulionu (ponownie zagotować).
Krem z batatów najlepiej pozostawić pod przykryciem na 30 minut, aby smaki 'przegryzły się". 
Zupę podaję skropioną oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki, z posiekaną natką pietruszki oraz domowymi grzankami. Smacznego ;)
Domowe masło orzechowe, u mnie z mieszanki różnych orzechów. Przepisu szukaj na blogu ;)



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz