Tajskie curry z kurczakiem, ciecierzycą, dynią i szpinakiem

House of Asia rzucili blogerom wyzwanie w którym po otrzymaniu danych produktów mieliśmy przygotować danie w tajskim klimacie. W ostatnim czasie kuchnia tajska jest jedną z moich ulubionych, dlatego z wielką przyjemnością przyjęłam #TajlandiaChallenge. Postanowiłam przygotować tajskie curry z kurczakiem, ciecierzycą, dynią i szpinakiem. Tak, to kolejne danie do którego wykorzystałam moją ukochaną sezonową dynię! Mięso marynowane w paście tom yum jest bardzo aromatyczne, warzywa nadają świeżości oraz chrupkości, a ryż jaśminowy z kurkumą sprawia, że całe danie jest bardzo sycące. Jego wielkim plusem jest krótki czas przygotowania, smakuje naprawdę świetnie i pięknie prezentuje się na talerzu.
Curry w tajskim klimacie z kurczakiem, ciecierzycą, dynią, papryką i szpinakiem

TAJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, CIECIERZYCĄ, DYNIĄ I SZPINAKIEM 
Składniki:
na 2 porcje

100 g ryżu jaśminowego
1 pierś z kurczaka
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (można wykorzystać gotową z puszki)
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1/2 czerwonej papryki
kawałek dyni (ok. 200g)
garść szpinaku
1/2 puszki mleczka kokosowego
1/2 szklanki bulionu 
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżeczki pasty Tom Yum
sól
sok z 1/2 limonki

do podania:
ryż jaśminowy
natka pietruszki
czarny lub biały sezam
limonka


Ryż gotuję według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu, kiedy wchłonie cały płyn dodaję do niego szczyptę kurkumy, mieszam i pozostawiam do lekkiego przestygnięcia. Pierś z kurczaka kroję w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm, przekładam do miski, dodaję 2 łyżeczki pasty Tom Yum i dokładnie wcieram w mięso. Na patelni roztapiam olej kokosowy, dodaję drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę podsmażam. Następnie dodaję kurczaka, smażę kilka minut, aż mięso straci swoją surowość. W kolejnym kroku dodaję dynię pokrojoną w kostkę, ciecierzycę i paprykę posiekaną w paseczki, całość doprawiam solą i przesmażam razem przez kilka minut. Teraz wlewam mleczko kokosowe oraz bulion, całość doprowadzam do zagotowania, często mieszając gotuję przez ok. 10 minut. Na koniec dodaję umyty i osuszony szpinak, skrapiam sokiem z limonki, mieszam. Curry podaję od razu po przygotowaniu w towarzystwie ryżu jaśminowego, posypane sezamem oraz natką pietruszki z cząstkami limonki. Smacznego :)
Do przygotowania dania wykorzystałam pastę Tom Yun, która powstaje z naturalnych i świeżych ziół. Wyczuwalny jest w niej dodatek trawy cytrynowej, kaffiru i galangalu.  

Curry serwuję posypane czarnym sezam i posiekaną natką pietruszki. Dodatkowo podaję z cząstkami limonki, których sokiem warto skropić jeszcze całość bezpośrednio przez zjedzeniem.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz