Gulasz z karkówki w sosie pieczarkowym

Bardzo smaczny gulasz z karkówki w sosie pieczarkowym to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać z kopytkami, ziemniakami albo kaszą, do tego koniecznie domowa surówka, np. z marchewki i prażonego słonecznika albo coleslaw. Gulasz jest bardzo łatwy do zrobienia i tak naprawdę przygotowujemy go w tak zwanym 'międzyczasie'. Zrobiony dzień wcześniej, może być przechowany w lodówce i już mamy gotowy obiad na następny dzień. Dodatek pieczarek i odrobiny słodkiej śmietanki sprawia, że całość jest jeszcze bardziej aromatyczna. U Nas w domu taki gulasz przygotowuję kilka razy w miesiącu, w podobnych wersjach smakowych i z wielką chęcią zjadamy go wszyscy :)
Składniki:

ok. 800 g karkówki
300 g pieczarek
2 średniej wielkości cebule
1 ząbek czosnku
pieprz, sól do smaku
czerwona słodka papryka
majeranek
500 ml wody
2 liście laurowe
2 kulki ziela angielskiego
2 łyżki oleju/masła klarowanego
2 łyżki słodkiej śmietanki kremówki 30%
opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej+kilka łyżek zimnej wody do zagęszczenia

do podania: np. ziemniaki, kasza, ryż, kluski + domowa surówka (przepisy)
posiekana natka pietruszki

Karkówkę myję, osuszam, kroję w plastry, a następnie w kostkę. Mięso nacieram solą, pieprzem, majerankiem i czerwoną słodką papryką, wstawiam pod przykryciem na godzinę do lodówki (można również na całą noc, a gdy nam się spieszy to po prostu pominąć ten krok). 
Cebulę obieram i kroję w kostkę, a pieczarki w plasterki lub gdy są większe to w półplasterki. Na patelni rozgrzewam olej i obsmażam kawałki mięsa na dużym ogniu, aż do zrumienienia. Mięso przekładam do rondla, a na patelnię przekładam cebulę i ją podsmażam. W kolejnym kroku do cebuli dodaję pieczarki i smażę całość do momentu, aż nadmiar wody z grzybów odparuje, a pieczarki delikatnie zrumienią się. Zawartość patelni przekładam do rondla, wlewam 2 szklanki wody, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość duszę do miękkości ok. 50-60 minut. Jeżeli w między czasie odparuje za dużo wody można na bieżąco ją dolewać. Kiedy mięso będzie już miękkie ostatecznie doprawiam sos do smaku i opcjonalnie zagęszczam go (jeżeli jest taka potrzeba). W tym przypadku do szklanki wlewam kilka łyżek zimnej wody i rozprowadzam w nich dokładnie mąkę ziemniaczaną tak, aby nie było grudek. Mąkę z wodą dolewam do sosu, doprowadzam do zagotowania, dolewam śmietankę kremówkę, mieszam i gotowe. Karkówkę w sosie pieczarkowym posypuję posiekaną natką pietruszki, podaję z ulubionymi dodatkami w towarzystwie surówki.
Danie można przygotować dzień wcześniej, przechować w lodówce i odgrzać na następny dzień do obiadu :) Smacznego! 

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz