Makaron pappardelle z szynką parmeńską, dynią i masłem truflowym

Jesień to zaraz obok wiosny moja ulubiona pora roku. Uwielbiam ją nie tylko za widoki za oknem, którymi ostatnio Naz rozpieszczała, ale i za te wszystkie dary w postaci dyni, pomidorów i innych sezonowych owoców oraz warzyw. Dziś mam dla Was przepis na łatwy do przygotowania makaron, który smakuje naprawdę wspaniale i jest genialnym połączeniem kilku aromatycznych składników. Znajdziecie tutaj wcześniej wspomnianą dynię, suszone pomidory, szynkę parmeńską, rukolę oraz parmezan. Już brzmi wspaniale, prawda? Sos powstał na bazie śmietanki kremówki oraz masła truflowego, no i powstała smakowa petarda! Całe danie utrzymane jest w klimacie śródziemnomorskim, a do jego przygotowania wykorzystałam składniki dostępne w sklepie Smaki Południa. Całość serwowałam w towarzystwie dobrej jakości wody S. Pellegrino, a samo danie jest w stylu fine food.
Fine dining, to sztuka tworzenia potraw z najlepszych składników, przy pomocy profesjonalnego i zaawansowanego sprzętu, lecz przede wszystkim - przez kucharzy posiadających wybitną wiedzę, doświadczenie oraz talent. Całokształtu tej idei dopełnia doskonała aranżacja potrawy, jej serwis, a także samo wnętrze i styl restauracji, które powinny być spójne z proponowanym menu. 
Makaron pappardelle z szynką parmeńską, dynią, suszonymi pomidorami i masłem truflowym

Całość serwowałam w towarzystwie dobrej jakości wody S. Pellegrino, a samo danie jest utrzymane w stylu fine food
 Składniki:
na 2-3 porcje

opakowanie makaronu Pappardelle (ok. 300 g )
10 plastrów szynki parmeńskiej
5 suszonych pomidorów z zalewy 
100 g dyni hokkaido 
1 szalotka
2 ząbki czosnku 
 100 ml śmietanki kremówki 30%
50 g parmezanu
garść rukoli
2-3 łyżeczki masła truflowego
sól, pieprz do smaku 
1-2 łyżki oliwy z oliwek

do podania:
pomidorki koktajlowe
rukola
bazylia lub natka pietruszki 
wiórki parmezanu 
u mnie dodatkowo woda S.Pellegrino z listkami mięty i cytryną

Makaron gotuję al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy z oliwek i szklę na niej drobno posiekaną szalotkę, po kilku minutach dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szynkę parmeńską pokrojoną w paseczki. Całość podsmażam jeszcze przez kilka minut, następnie dodaję dynię pokrojoną w kostkę o wielkości 1 cm x 1 cm i suszone pomidory posiekane w paseczki. Wszystkie składniki przesmażam razem, kolejno dodaję śmietankę kremówkę oraz masło truflowe, mieszam. Na minimalnym ogniu wszystko doprowadzam do zagotowania, dodaję garść startego parmezanu, łączę z pozostałymi składnikami (ser powinien się rozpuścić). Kiedy sos delikatnie zredukuje się, dodaję odcedzony makaron, pieprz i sól do smaku oraz garść rukoli, wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszam i od razu przekładam na głębokie talerze. Danie ozdabiam rukolą, świeżą bazylią, tartym parmezanem oraz pomidorkami koktajlowymi. Tak przygotowany makaron pappardelle podaję w towarzystwie wody S.Pellegrino z dodatkiem świeżej mięty i cytryny. Smacznego! :)

*wpis powstał z produktami dostępnymi w sklepie Smaki Południa



Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz