Waniliowy budyń jaglany z prażonymi jabłkami

WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejny przepis w ramach kampanii "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień". Propozycja na zdrowy deser, który posmakuje zarówno dorosłym jak i Maluchom. Waniliowy budyń jaglany z prażonymi jabłkami i płatkami migdałowymi to świetny pomysł na słodkie co nieco w te szare, jesienne dni. Jabłek mamy teraz pod dostatkiem, a kasza jaglana jest niezastąpiona do przygotowania szybkiego i zdrowego domowego deseru. Wystarczy odpowiednio ją ugotować, aby nie miała w sobie goryczki, dodać mleko, substancje słodzącą oraz banana i wszystko razem zmiksować. Sama masa moim zdaniem już świetnie smakuje, jeżeli wzbogacicie ją o dodatek jabłek i płatków migdałowych to jestem pewna, że również i Wy będziecie zachwyceni smakiem.W ten sposób otrzymujemy jakże prosty do zrobienia domowy budyń z kaszy jaglanej. Pamiętajcie, że konsystencję zmiksowanej kasze możecie sami kontrolować poprzez stopniowe dolewanie mleka. W zależności od preferencji wybierzcie mleko roślinne lub krowie. Nam najbardziej smakuje tak przygotowany budyń jaglany z mlekiem ryżowym.
Zachęcam Was także do zapoznania się z innymi przepisami na kreatywne wykorzystanie kaszy, które znajdziecie na stronie kampanii "Lubię kaszę", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. 
Jest to już moja ostatnia propozycja przygotowana w ramach V edycji kampanii "Lubię kaszę", której miałam przyjemność być Ambasadorką. Muszę przyznać, że przez ten czas znacznie powiększyła się moja wiedza na temat kaszy oraz umiejętności w związku z przygotowaniem potraw z kaszą w roli głównej. W listopadzie w osobnych wpisach zrobię podsumowanie przepisów przygotowanych w ramach kampanii, które zresztą były przez Was bardzo chętnie odwiedzane. Opiszę także mój  występ w programie "Pytanie na Śniadanie", który był poświęcony promowaniu naszych polskich kasz.  

"Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień" #10
WANILIOWY BUDYŃ JAGLANY Z PRAŻONYMI JABŁKAMI I PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI
Składniki:
na 2 porcje

1/2 suchej kaszy jaglanej
1, 5 szklanki mleka do gotowania kaszy (roślinne lub krowie) + dodatkowo 1 szklanka
1 mały dojrzały banan
1 laska wanilii
1 jabłko
1 łyżka syropu klonowego/daktylowego lub miodu
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
garść płatków migdałowych
opcjonalnie listki świeżej mięty do ozdoby


Kaszę jaglaną przełóż na sito, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem w celu pozbycia się goryczki. Kaszę przełóż do rondelka, dodaj 1,5 szklanki mleka i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut, do całkowitego wchłonięcia płynu. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i małym nożykiem zbierz ziarenka, dodaj je do gotującej się kaszy wraz z pozostałą laską, która dodatkowo odda swój aromat. Ugotowaną kaszę pozostaw do ostygnięcia, wyjmij laskę wanilii, dodaj dojrzałego banana, syrop klonowy oraz pozostałą szklankę mleka. Zmiksuj całość za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Konsystencję budyniu możesz regulować według własnych preferencji, dodając mleko stopniowo. Tak przygotowany budyń przełóż na talerze. W międzyczasie jabłko obierz ze skórki, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w plasterki. Na talerzu wymieszaj cukier trzcinowy z cynamonem i tą mieszanką z obu stron otocz plastry jabłka.
Na suchej, rozgrzanej patelni (u mnie grillowa) podpraż przez 2 minuty płatki migdałowe, aż będą miały złocisty kolor. Przełóż je na talerz i w kolejnym kroku praż jabłka przez 2-3 minuty z każdej strony, aż cukier delikatnie skarmelizuje się. Plastry jabłka od razu przełóż na budyń, posyp deser płatkami migdałowymi, polej syropem klonowym i udekoruj listkami mięty. Budyń serwuj od razu po przygotowaniu. Smacznego ;)

*wpis ten powstał w ramach kampanii informacyjno-edukacyjnej "Lubię kaszę - kasza na stół, na zdrowie, na co dzień", której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych. Kampania finansowana jest z Funduszu Promocji Zbóż i Przetworów Zbożowych.
http://www.lubiekasze.pl/
Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz