Dyniowe ciasteczka owsiane

Nie jest żadną tajemnicą, że uwielbiam ciasteczka owsiane. Przygotowuję je bardzo często, za każdym razem z innymi dodatkami. Są świetną przekąską w ciągu dnia, można je zabrać ze sobą na wynos albo kiedy idziemy z dziećmi na długi spacer. Z racji tego, że moje dzieci tak samo jak ja lubią ciastka owsiane pojawiają się u Nas regularnie przynajmniej raz w tygodniu. 
Dynia rządzi w naszej kuchni przez całą jesień dlatego tym razem zapraszam Was na ciastka owsiane z dodatkiem sezonowej dyni. Wcześniej musimy dynię upiec albo ugotować na parze w celu uzyskania purée. Pozostałe wskazówki znajdziecie w opisie poniżej.

@Tefal Cuisine Companion #13
Dyniowe ciasteczka owsiane 
Składniki:
na ok. 25 ciasteczek

 2, 5 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka ziaren słonecznika
ok. 300 g dyni Hokkaido lub 1 szklanka gotowego purée z dyni
150 g masła
1/3 szklanki płynnego miodu/syropu klonowego lub innej substancji słodzącej 
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion:
Dynię pozbaw pestek oraz skóry, odmierzony kawałek pokrój w kostkę. Do misy CC wlej 750 ml wody i umieść wewnętrzny koszyk do gotowania na parze, do którego przełóż pokrojoną dynię, zamknij pokrywę. Włącz program do gotowania na parze P2, ustaw czas 15 minut. Ugotowana dynia powinna być bardzo miękka, w kolejnym kroku pozostaw ją do lekkiego przestygnięcia. W misie Tefala umieść ostrze ultrablade, przełóż dynię i przy prędkości 12 miksuj ją na gładkie purée. Do gotowego purée dodaj masło podzielone na mniejsze kawałki, płatki owsiane, cynamon, syrop klonowy oraz ziarna słonecznika. Przy prędkości 6 mieszaj wszystko przez 10 sekund, następnie wyjmij ostrze, składniki dalej połącz za pomocą łopatki, a następnie wyrób dłonią na jednolite ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodaj do niej więcej purée z dyni, jeżeli natomiast będzie zbyt lepka dosyp więcej płatków owsianych. Przygotowaną masę wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i formułuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczaj je w dłoni nadając kształt ciastka. Ciasteczka układaj na blasze w lekkich odstępach, piecz partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 12-14 minut. Po upieczeniu delikatnie przełóż je na metalową kratkę, aby ostygły. Przechowuj w szczelnym pojemniku.
 
Tradycyjny sposób przygotowania:
Dynię umyj i osusz, odetnij ogonek, przekrój na pół i łyżką wyjmij pestki. Dynię pokrój na ćwiartki, ułóż na blasze i piecz przez ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Kiedy wbijesz widelec w dynię powinna być miękka. Po upieczeniu pozostaw ją do całkowitego ostygnięcia, następnie za pomocą blendera miksuj miąższ dyni na gładkie purée.
Do miski przełóż posiekane na mniejsze kawałki masło, dodaj płatki owsiane, cynamon oraz ziarna słonecznika, wszystko posiekaj razem. Kolejno dodaj purée z dyni oraz substancję słodzącą (ja wybrałam syrop klonowy). Składniki połącz ze sobą za pomocą łyżki, a następnie wyrób dłonią na jednolite ciasto. Jeżeli masa będzie zbyt sucha dodaj do niej więcej purée z dyni, jeżeli natomiast będzie zbyt lepka dosyp więcej płatków owsianych. Przygotowaną masę wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta i formułuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego, następnie spłaszczaj je w dłoni nadając kształt ciastka. Ciasteczka układaj na blasze w lekkich odstępach, piecz partiami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 12-14 minut. Po upieczeniu delikatnie przełóż je na metalową kratkę, aby ostygły. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz