Purée z dyni

Purée z dyni jest bazą do wielu wypieków i deserów, wpływa na delikatność i miękkość ciast, nadając im przy tym wspaniały, żółty kolor. Można je wykorzystać również do dań wytrawnych, takich jak zapiekanki, zupy, sosy itp. Ma wiele zastosowań w naszej kuchni, a przy tym wszystkim jest banalne do przygotowania. Moim zdaniem najlepiej nadaje się do tego celu dynia Hokkaido, której nie trzeba obierać ze skóry, chociaż oczywiście każdą inną odmianę również możecie wykorzystać. Ja zazwyczaj bazuję jednak na tej odmianie, która najbardziej odpowiada mi także swoim smakiem. Wszystkie przepisy z dynią tutaj

Składniki:

dynia Hokkaido


Dynię myję, odcinam ogonek, przekrawam na pół i łyżką wyjmuję pestki (można pomóc sobie dłonią). Dynię tnę na ćwiartki, chociaż można ją także pokroić na grube plastry albo tylko na dwie części, następnie piekę ją w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni C, aż będzie miękka. Zazwyczaj zajmuje to ok. 30-40 minut. Po upieczeniu pozostawiam do ostygnięcia, przekładam do blendera kielichowego i miksuję na gładkie purée. 

Jak już wspominałam we wstępie najlepiej moim zdaniem wybrać odmianę Hokkaido, która to ma jadalną skórę i nie trzeba jej obierać. W przypadku każdej innej odmiany musicie dynię przed upieczeniem (albo po) co zdecydowanie bardziej polecam pozbawić skóry. 

Dynię podczas pieczenia można dodatkowo przykryć folią aluminiową, dzięki temu nie wyschnie więc purée będzie rzadsze. Osobiście robię to bardzo rzadko, dzięki temu purée jest bardziej zwarte, mięsiste. 

Przechowywanie i mrożenie:
Purée z dyni możecie przechowywać w lodówce do 4-6 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku i wykorzystywać na bieżące potrzeby. Bardzo dobrym sposobem jest również mrożenie - odmierzamy szklankę gotowego purée, przekładamy do woreczka foliowego przeznaczonego do mrożenia i gotowe. Jest to świetny sposób, aby cieszyć się smakiem dyni jeszcze długi czas po sezonie. 


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz