Zielony koktajl z rukoli i awokado z nasionami konopi

O właściwościach zielonych koktajli nie trzeba zbyt wiele pisać, to prawdziwa bomba witaminowa i hit wśród fanów zdrowego odżywiania! Do przygotowania takich koktajli zawsze wykorzystuję dojrzałe banany, najlepsze są takie z czarną skórką, ponieważ dodają naturalnej słodyczy. Zamiennie używam innych słodkich owoców takich jak ananasy, brzoskwinie czy też gruszki. Do tego koniecznie duża ilość zieleniny, tutaj rewelacyjnie sprawdzi się rukola, szpinak, jarmuż, natka pietruszki itp. Mój dzisiejszy koktajl wzbogaciłam o nasiona konopi oraz młody jęczmień od Sam z natury. Cudowny zielony kolor sprawia, że takie koktajle pije się z wielką przyjemnością :) Pozostałe przepisy na koktajle znajdziecie w tej zakładce. 
@SAM Z NATURY #3
Składniki:
na 2 koktajle

2 dojrzałe banany
1 dojrzałe awokado
1 garść rukoli
1 mały świeży ogórek
1 łyżeczka młodego jęczmienia
2 łyżki nasion konopi
1-2 szklanki wody mineralnej
sok z 1/2 cytryny 

Banana, ogórka i awokado pozbawiam skórki i kroję na mniejsze kawałki, rukolę myję i osuszam.
Wszystkie składniki przekładam do blendera kielichowego, dosypuję młody jęczmień oraz nasiona konopi i stopniowo dolewając wodę, miksuję składniki, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodaję świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Gotowy koktajl przelewam do wysokich szklanek, posypuję nasionami konopi i piję na zdrowie :)




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz