Sałatka z ryżem i paluszkami surimi

Smaczna, prosta i bardzo szybka w przygotowaniu sałatka z paluszkami surimi. Doskonale odnajdzie się zarówno na domowej imprezie czy też podana w ramach kolacji. Paluszki krabowe same w sobie nie mają większego smaku dlatego warto połączyć je w sałatce z innymi wyrazistymi składnikami lub przyprawami. Pozostałe pomysły na sałatki znajdziecie tutaj
Składniki:

150 g ugotowanego ryżu
250 g paluszków surimi
1 puszka kukurydzy (400 g)
1 czerwona cebula
4 średniej wielkości ogórki kiszone
4 jajka ugotowane na twardo
1 mały pęczek koperku(lub natki pietruszki)
2-3 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego 
1 ząbek czosnku 
pieprz, sól do smaku


Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia. Ugotowane na twardo jajka, cebulę oraz ogórki kiszone kroję w drobną kostkę. Paluszki krabowe siekam na drobne kawałki. Kukurydzę odsączam z zalewy, koperek drobno siekam. W małej miseczce łączę ze sobą składniki na sos - majonez, jogurt naturalny, pieprz, sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Do dużej miski przekładam wszystkie składniki, polewam je sosem i całość dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam na koniec do smaku. Przed podaniem wstawiam do lodówki na 30 minut.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz