Pasta z wędzonej makreli

Pasta z makreli to kanapkowy klasyk. Od kiedy pamiętam w moim rodzinnym domu pojawiała się bardzo często jako dodatek do pieczywa. Dziś sama przygotowuję ją z wielką chęcią i niezmiennie tak samo dobrze smakuje całej rodzinie. Taką pastę z makreli robię przynajmniej na kilka sposobów. Dziś jedna z najprostszych wersji, a zarazem najsmaczniejszych ;)
 Składniki:

1 średniej wielkości wędzona makrela
2 jajka ugotowane na twardo
1 mała cebula 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki/szczypiorku/koperku
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
sok z cytryny lub limonki
pieprz, sól do smaku

Mięso wędzonej makreli starannie oddzielam od skóry i ości, przekładam do miski. Jajka oraz cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do makreli. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem, ja dodałam również kilka kropli soku z limonki. Na koniec dodaję musztardę, majonez oraz jogurt naturalny. Wszystkie składniki łączę ze sobą, wstawiam do lodówki na 30 minut. Podaję jako dodatek do pieczywa.  

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz