Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i ogórkiem kiszonym

Jakiś czas temu zamieszczałam na blogu przepis na moją ulubioną pastę kanapkową z wędzonej makreli. W komentarzach pojawiły się wtedy podpowiedzi z Waszej strony, abym spróbowała dodać do niej ogórka kiszonego. Zrobiłam tak tym razem i powstała pasta z wędzonej makreli, jaj oraz ogórków kiszonych, muszę przyznać, że jest wyśmienita. Odpowiednio doprawiona, schłodzona przed podaniem, świetnie smakuje na śniadanie czy też kolację.

Pastę taką można podać także na krakersach np. podczas jakiejś luźnej imprezy, na pewno będzie wszystkim smakować ;)
 Można ją przygotować wcześniej w większej ilości i przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku 1-2 dni. Kiedy składniki się przegryzą, smakuje jeszcze lepiej ;)


Składniki:

1 wędzona makrela (ok. 200 g)
3 jaja
3 ogórki kiszone
kilka gałązek szczypioru
1-2 łyżki majonezu
1-2 łyżki jogurtu naturalnego
świeżo mielony pieprz
sól


Makrelę oczyszczam z ości, rozdrabniam na mniejsze kawałki i przekładam do miseczki.
Jaja ugotowane na twardo ścieram na tarce o grubych oczkach, ogórka kiszonego kroję w kostkę, a szczypior drobno siekam.
Wszystkie składniki mieszam ze sobą, dodaję majonez i jogurt naturalny w takich proporcjach, aby konsystencja pasty odpowiadała naszym preferencjom, na koniec doprawiam solą oraz pieprzem, ponownie mieszam.

Pastę wstawiam do lodówki na ok. 30 minut, podaję z bagietką, krakersami lub ulubionym pieczywem.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

9 komentarze:

  1. jakie piękne zmiany na blogu Tysia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna pasta. Muszę też spróbować z ogórkiem kiszonym :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonała jest taka pasta. Ale ja wolę ogórki "w sosie musztardowym" zamiast kiszonych i właśnie takie dodaje do mojej pasty. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie pasty-odmienne od szynki i sera na kanapce :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pasty kanapkowe i robię je bardzo często na wiele sposobów. Tu akurat połączenie moich 2 ulubionych!

    Zapraszam do nas, do kuchni matki i córki :)
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł cudowny, jutro robię pastę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja zamiast jogurtu i majonezu dodaje musztarde. Pycha!! Sprobuj :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno fajnie podkręca smak, jasne, że spróbuję!
      dzięki ;)

      Usuń