Parówki-mumie w cieście francuskim

Przedstawiam Wam kolejny pomysł na przekąskę, którą możecie zaserwować w Halloween.
Parówki-mumie z ciasta francuskiego są mi już znane od dawna z innych blogów kulinarnych, ale jednak dopiero w tym roku postanowiłam je przygotować.
Muszę przyznać, że zrobienie ich to banalna, ale zarazem fajna zabawa, koniecznie zaproście do niej dzieci ;)
Podczas owijania ciasta wokół parówki można popuścić wodze fantazji i robić to na różne strony, z cieńszych lub grubszych pasków ciasta.
Moje mumie ze względu na to, że zostały przygotowane specjalnie z myślą o Halloween są brzydkie i niekształtne, w końcu mają straszyć i przerażać ;)


Składniki:

 dobrej jakości parówki
gotowe ciasto francuskie
1 białko
musztarda/ketchup


 Ciasto francuskie kroimy na paski o szerokości ok. 1 cm.
Parówki obieramy z osłonek, kroimy na pół i każdą połówkę owijamy paseczkami z ciasta francuskiego tak, aby cała parówka była zakryta z wyjątkiem małej dziury na oczy.

"Mumie" układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym białkiem
 i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15-20 minut, aż będą złociste.

Po upieczeniu robię mumiom oczy za pomocą wykałaczki i musztardy lub ketchupu.

Podaję na ciepło lub na zimno.




Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz