Ciasto marchewkowe

Pyszne, mięciutkie i wilgotne ciasto marchewkowe, pachnące cynamonem z polewą śmietankową oraz orzechami włoskimi.
Idealnie wpisuje się w jesienne klimaty, świetne zarówno na drugie śniadanie do szklanki mleka czy kakao, jak i do popołudniowej kawki.
Ciasto przygotowuje się bardzo szybko, dzięki dodatkowi niewielkiej ilości maślanki długo zachowuje wilgoć.


Składniki:
na tortownicę o średnicy 25 cm

3 średnie marchewki (ok. 200 g)
200 g cukru trzcinowego
300 ml oleju rzepakowego
50 ml maślanki
4 jaja
100 g mąki pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia 
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka świeżego imbiru

polewa:
2 łyżki miękkiego masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
2-3 krople aromatu waniliowego/śmietankowego
serek homogenizowany 150 g (u mnie Danio)
może być inny serek śmietankowy lub np. Philadelphia

dodatkowo:
orzechy włoskie


Marchew obieram, myję, osuszam i ścieram na tarce o grubych oczkach.

W misce ubijam jaja wraz z cukrem na puch, następnie dodaję olej oraz maślankę, całość miksuję na najmniejszych obrotach.
Dodaję przesianą przez sito mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, mąkę pełnoziarnistą oraz cynamon i imbir.
Całość ponownie miksuję, na koniec dodaję marchew i mieszam ciasto łyżką.
Masa powinna być gęsta, jeżeli jest zbyt gęsta można dodać odrobinę oleju lub maślanki.

Tortownicę natłuszczam niewielką ilością margaryny i podsypuję bułką tartą, przelewam masę i wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 40 minut.
Piekę do tzw. suchego patyczka, następnie pozostawiam do całkowitego ostygnięcia.

 Wszystkie składniki polewy mieszam rózgą, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i rozsmarowuję na ostudzonym cieście.
Orzechy włoskie drobno siekam i posypuję nimi wierzch ciasta,
całość wstawiam do lodówki na minimum 1 godzinę.




Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

18 comments:

  1. uwielbiam to ciacho :) u mnie dzisiaj karpatka - na życzenie S :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewkowe to moje ulubione ciasto. A Twoje wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie jadłam jeszcze
    chętnie kiedyś wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Justynko tak pięknie opisałaś to ciasto, że nie sposób powstrzymać śliny. Wspaniałe. Chętnie zjadłabym jutro do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciacho :-) uwielbiam dodatek marchewki w słodkościach :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale! Aż się chcę iść i sięgnąć po marchewy!

    Zapraszamy do nas, do kuchni matki i jej córki:
    www.wypisz-wymaaaluj.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny i aromatyczny placek, taki jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwieeeeeelbiaaaam marchewkowe! Jaki piękny kolor ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciasto wygląda rewelacyjnie! Piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto marchewkowe - moje ulubione <3 ! Piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam marchewkowe cista! Pięknie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wilgotne bo ma w soble duzo tluszczu a nie maslanke...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie,
      nie napisałam, że ciasto jest wilgotne bo zawiera w sobie maślankę, ale napisałam, że "dzięki niewielkiej ilości maślanki długo zachowuje wilgoć".
      Robiłam to ciasto w dwóch wersjach - bez maślanki na samym oleju oraz z dodatkiem maślanki i faktycznie w tej drugiej wersji ciasto jest bardziej wilgotne (do 3-4 dni). Może dłużej dzięki temu postać, a jest tak samo smaczne jak podczas pierwszego dnia.

      Usuń