Lekka zupa z porem i kurczakiem

Lekka i szybka w przygotowaniu zupa, która smakuje jak rosół z dużą ilością pora.
Przyjemnie rozgrzewa i wbrew pozorom jest dość sycącą,
idealna na chłodne, jesienne dni.

Składniki:

ok. 2 litry wody
1 duży por (biała część) u mnie ok. 200 g
filet z piersi kurczaka ok. 200 g
3 średnie marchewki
5-6 średnich ziemniaków
pieprz czarny mielony
szczypta pieprzu ziołowego
sól
3 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego 
1 łyżka masła
natka pietruszki


Warzywa obieram, myję i osuszam.
Marchew i ziemniaki kroję w kostkę o podobnej wielkości, a pora siekam w półtalarki.

Filet z piersi kurczaka myję, osuszam i oczyszczam z ewentualnych błonek i tłuszczu.
Mięso wkładam na dno garnka i zalewam ok. 2 litrami wody, pod przykryciem doprowadzam do zagotowania. U mnie trwało to 30 minut. Następnie łyżką cedzakową ściągam szumowiny jeżeli się pojawiły i kiedy mięso straci swoją surowość wyciągam je na talerz i pozostawiam do ostygnięcia.

Po wyciągnięciu mięsa do gotującej się wody dodaję ok. 1 łyżeczkę soli, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Dodaję także marchew, gotuję na lekkim gazie ok. 10 minut i kiedy zmięknie dodaję ziemniaki.
W między czasie kiedy mięso przestygnie kroję je w mniejsze kawałki i dorzucam do zupy wraz z ziemniakami.

Na patelni roztapiam masło i szklę na nim pora, kiedy zmięknie dodaję do garnka i jeszcze chwilę całość gotuję.

Na koniec doprawiam do smaku zupę solą, świeżo mielonym pieprzem i pieprzem ziołowym.
Można dodać posiekaną natkę pietruszki.

Share on Google Plus

Autorka: Tysia Gotuje

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Komentarze

0 comments:

Prześlij komentarz