Placki z kapusty pekińskiej

Po zrobieniu surówki w lodówce została mi połowa małej główki kapusty pekińskiej.
Postanowiłam przygotować z niej placki na obiad, które można podać jako samodzielne danie albo np. dodatek do gulaszu.

Placki są banalnie proste do zrobienia, a do tego tanie i ciekawe w smaku.
Serwowałam je z sosem jogurtowo-koperkowym, ale świetnie będzie tutaj pasował każdy inny sos o zdecydowanym smaku lub po prostu ketchup.

Składniki:
na ok. 10 dużych placków

ok. 200 g drobno posiekanej kapusty pekińskiej
1 cebula
 1 ząbek czosnku
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
garść posiekanej natki pietruszki
2 jaja
pieprz 
sól
olej do smażenia

Mąkę, jaja i mleko dokładnie mieszam, najlepiej zrobić to rózgą, aby nie było grudek.
Cebulę kroję w drobną kosteczkę, natkę pietruszki i kapustę pekińską drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę.
Wszystkie składniki dodaję do przygotowanego ciasta (kapustę polecam dodawać stopniowo, aby nie było jej za dużo), doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.
(Jeżeli masa jest zbyt rzadka można dodać więcej mąki, jeżeli zbyt gęsta dolać trochę mleka)

Na patelni rozgrzewam olej i łyżką nakładam płaskie porcje ciasta formując kształtne placki.
Smażę z obydwu stron na złocisto, odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku i podaję z ulubionymi dodatkami.

Świetnie sprawdzi się tutaj sos jogurtowy, koperkowy lub czosnkowy.

Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

6 komentarze:

  1. Szukałam ciekawego przepisu na to, jak wykorzystać kapustę pekińską, bo mam jej zapas w lodówce i proszę, oto jest :)) Dziękuję, Justynko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję Ci za inspirację:* Właśnie się zastanawiałam, w jaki sposób mogłabym wykorzystać zalegającą już od jakiegoś czasu w mojej lodówce pekinke :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fantastycznie to wymyśliłaś. Lubię kapustę pekińską, ale nie wpadłabym na to, żeby przygotować z niej takie pyszne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje za przepis,jest fantastyczny! na pewno zrobię te placuszki.Pozdrawiam.Wiesia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesiu polecam są smaczne :)
      Pozdrawiam,
      Justyna

      Usuń