Zapiekanka warzywna z kruszonką z kuskusu

Lekka, zdrowa zapiekanka pełna kolorowych warzyw, aromatycznego tymianku i marynaty czosnkowej.
Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a podczas pieczenia po domu unosi się cudowny zapach.
Jeżeli lubicie warzywa i kuskus myślę, że zapiekanka posmakuje Wam :)
Będzie świetnym pomysłem na bezmięsny obiad czy lekką kolację na ciepło.



Składniki:
na 2-3 porcje
u mnie naczynie żaroodporne ok. 15 cm x 25 cm

100 g kaszy kuskus (u mnie Kupiec)
2 pomidory
1 czerwona cebula
1 średnia cukinia
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
6-8 łyżek oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
sól
20 g masła
40 g parmezanu
posiekana natka pietruszki


Cebulę siekam w talarki, a pozostałe warzywa kroję w plastry o grubości ok. 0, 5 cm i układam naprzemiennie na dnie naczynia żaroodpornego.
 U mnie wyszły dwie warstwy.

W miseczce rozcieram przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku wraz z oliwą z oliwek.
Za pomocą pędzelka smaruję dokładnie warzywa oliwą z czosnkiem.

Posypuję warzywa świeżym tymiankiem i przyprószam solą oraz pieprzem do smaku.
Można także użyć innych ulubionych przypraw.

Całość przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piekę przez ok. 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie i puszczą sok.

W tym czasie przygotowuję kruszonkę z sera i kuskusu.

Kuskus przyrządzam według wskazówek na opakowaniu i pozostawiam do ostygnięcia.
Parmezan ścieram na tarce o drobnych oczkach.

Schłodzony kuskus mieszam z masłem i parmezanem tak, aby powstała kruszonka.

Kiedy warzywa zapieką się już, posypuję je kruszonką i kontynuuję pieczenie jeszcze przez ok. 15 minut do momentu, aż kruszonka delikatnie się przyrumieni.

Zapiekankę posypuję posiekaną natką pietruszki i podaję na ciepło.


Share on Google Plus

Autorka: Justyna Ratajczak

Cieszę się, że tu jesteś i mam nadzieję, że zostaniesz ze mną na dłużej. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku, Twitterze oraz Instagramie. Jeżeli skorzystałeś z mojego przepisu zachęcam do wysłania zdjęcia potrawy na tysiagotuje@gmail.com . Zdjęcie za Twoją zgodą opublikuję w galerii Czytelników na Facebooku.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

10 komentarze:

  1. Justynko bardzo lubię takie dania :-) robię podobnie :-) to jest pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne i do tego zdrowe danie :) idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne to! I ta kruszonka :) Uwielbiam takie kombinacje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A, zapomniałam dopisać ... proszę o więcej takich zapiekanek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialnie wygląda! :) Uwielbiam takie dania! Kuszą wyglądem a smak... :)))))) Cudo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuskus z warzywami to samo zdrowie. I wygląda doskonale, aż chce się jeść.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuskus uwielbiam , więc zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń